Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tidaholm kn, MADÄNG 1:56 BALTAKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BALTAKS KYRKA
4/13/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Baltaks kyrka ligger på en ny kyrkplats vid Tidans uppodlade dalgång. I anslutning finns viss egnahemsbebyggelse från 1900-talets förra hälft.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den rektangulära kyrkogården omges av kallmur med jordvall och trädrad på insidan. I väster är smidesgrind och granitstolpar. I öster är en klart avskild utvidgning som länkas samman med den äldre delen via två parallella gångar med trädrad. Dessa understryker anläggningens symmetri och axialitet, vilket även betonas av bårhuset och förrådet i väster som är symmetriskt placerade med likartad utformning. De 1937 uppförda byggnaderna ansluter i sin utformning till kyrkan. Flera gravkvarter har stenramar och grusade ytor.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Stockholmsarkitekten Georg A Nilssons kyrka från 1917 är med sin oförändrade exteriör ett gott exempel på nationalromantik. Inner- och ytterväggarnas slammade tegelytor är en del av byggnadstidens materialrealism. Dessa och absiden ger associationer till medeltid medan det spåntäckta torntakets former har drag av barock. Det höga branta sadeltaket i kombination med de låga långsidorna och strävpelarna får kyrkan att verka växa upp ur marken. Interiören är ett väl sammanhållet exempel på nationalromantik med trepassformat tak och triumfbåge, murad predikstol och altare samt kraftfulla ljuskronor i smide. Från byggnadstiden härrör vidare läktare, bänkinredning och orgelfasad samt flertalet dörrar och fönster. Fönstren bär glasmålningar i jugend. I det djupt belägna korfönstret sitter en glasmosaik från Adolf Niklassons renovering 1952, vilken är ett blickfång i kyrkorummet. Altarrelief, dopfunt och ljudtak är harmoniska tillskott från samma år. I korets innerväggar finns tre inmurade stenskulpturer från den nu rivna romanska sockenkyrkan.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans föga förändrade exteriör är ett gott exempel på nationalromantik.
- Taktäckning av enkupigt lertegel och kluvna spån.
- Interiören speglar, trots vissa ändringar, ännu nationalromantiken och bildar tillsammans med bevarad inredning en helhet.
- De konstnärliga tillskotten från 1952 års renovering.
- Medeltida stenskulptur från den gamla sockenkyrkan.
- Kyrkogårdens symmetri, stenmur, trädrader, smidesgrind, bårhus, uthus och stenramsgravar.