Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Upplands-Bro kn, HUSBY 4:3 BRO KYRKA

 Anläggning - Värdering

Bro kyrka, BRO KYRKA
10/25/07
Motivering
Bro sockenkyrka är, tillsammans med Håtuna kyrka, en av kommunens äldsta stenkyrkor. Bro kyrka karaktäriseras idag av den medeltida stommen, samt av de om - och tillbyggnader som genomfördes under 1700-talet. Vid denna tid fick kyrkans tak sin nuvarande form och sakristian kom till, samtidigt bröts ett antal fönster upp, och äldre öppningar förstorades till nuvarande utseende.

Interiört karaktäriseras kyrkan av salkyrkans öppna plan och de medeltida valven och väggarna, som idag är sparsamt dekorerade och ger en sträng prägel till kyrkorummet. Detta förstärks av långhusets lätt nedåtsluttande stengolv, som ger en särskild upplevelse när man närmar sig koret. I kontrast till de nakna valven och väggarna står kyrkans värdefulla och rikt utsmyckade inredning och inventarier. Hit hör bl.a. altarskåpet och dopfunten, liksom läktare, predikstol och bänkkvarter. De slutna bänkkvarteren ger kyrkorummet en tydlig struktur och är en tydlig markör var långhuset slutar och koret tar vid. Även predikstolen markerar korets början och harmonierar med bänkkvarteren, både tidsmässigt och med avseende på karaktären.

Kyrkogården omges av ett öppet kulturlandskap och omsluts av bogårdsmuren. Gravkoret manifesterar Bro gårds betydelse för bygden och är även intressant ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv.