Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sigtuna kn, HAGA KYRKA 1:1 HAGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

Haga kyrka, HAGA KYRKA
8/25/03
Motivering
Haga kyrka kan betraktas som en för Mälardalen typisk sockenkyrka under gotisk tid. Den är exempel på hur man additivt bygger ut en liten landskyrka vilket under medeltiden var representativt för åtskilliga småkyrkor. Av sättet att behandla sten och trä i murar och takstolar torde socknens folk ha medverkat som byggnadsarbetare.

Kyrkan tillhör den grupp där en träkyrka försetts med sakristia av sten, vilken bevarats även sedan träkyrkan ersatts med en stenkyrka. Den tunnvälvda sakristian är ännu fungerande och ingår i den nuvarande kyrkan uppförd av gråsten med murbruk som bindemedel.

För kyrkan gäller att den medeltida byggnadskroppen i stort sett är bevarad. Vapenhuset är rivet. Kyrkorummet präglas därför av medeltidens murar, bågar och valv. Detta förstärks av att det medeltida altarskåpet 1932 åter placeras över altaret och den medeltida dopfunten återförs till kyrkan och placeras i koret.

Kyrkorummet karaktäriseras även av den inredning som kom till under 1700-talet med predikstol, altarring, sluten bänkinredning och orgelläktare. Även kyrkans ljusredskap är till stor del från den tiden liksom tegelgolv i långhus och gravhällar i koret.

1974 års restaurering tillför främst att äldre färger undersöks på inredning med ambitionen att återgå till en ljusare färgskala.