Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Älvkarleby kn, ÖSTANÅN 32:1 ÄLVKARLEBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

Älvkarleby kyrka, ÄLVKARLEBY KYRKA
10/1/08
Motivering
Älvkarleby kyrka ligger i byn Östanån som bevarat karaktären av gammalt sockencentrum. Kyrkan invigdes 1490 och har formen av en typisk uppländsk sockenkyrka från senmedeltiden. Kyrkan präglas i hög grad av den restaurering som ägde rum 1890-91 och som är ett intressant och välbevarat exempel på det sena 1800-talets restaureringskonst och nyvaknade intresse för medeltida konst. I övrigt får kyrkorummet givetvis sin prägel av de rikt utformade senmedeltida valven samt de år 1890 framtagna och retuscherade senmedeltida valvmålningarna och väggarnas schablonmålningar. Den fasta inredningen i form av bänkar, orgel, orgelläktare samt predikstol och altarring fullbordar den nygotiska interiören från 1891.

De medeltida skulpturerna och epitafierna samt begravningsvapnen sätter också stark prägel på interiören liksom dopfunten i kalksten från 1400-talet. Av särskilt intresse är det välbevarade 1400-talsaltarskåpet samt St Eriksskulpturen under läktaren.

Kyrkogården har en välbevarad traditionell karaktär och illustrerar på ett tydligt sätt gravkulturens utveckling i Sverige från det sena 1800-talet och framåt.

Klockstapeln karakteriseras av strikt geometriska former och en nyklassicistisk arkitektur. De spånklädda kraftiga konstruktionsstolparna som visar att den ursprungligen haft en öppen konstruktion är av stort byggnadshistoriskt värde.