Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Härnösand kn, STIGSJÖ PRÄSTBOL 1:2 STIGSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

STIGSJÖ KYRKA
12/31/06
Motivering
Stigsjö kyrka ligger idag egentligen på fel sida av sjöarna, men i en vacker öppen flack dalgång. Den är urtypen för en västtornkyrka i den klassicistiska traditionen i Tessins, och Hårlemans efterföljd, med slätputsade vitmålade fasader och symmetriskt anlagda murhål för ljusinsläpp och tydliga entréer. Den ingår också i den alltmer sekulariserade herrgårdsstilen som kyrkobyggmästaren Daniel Hagman företrädde och som fortsattes av sonen Pehr. Exteriört har därför de klassicistiska inslagen reducerats till ett lisenmotiv och svagt förkroppad fönsteromfattning. Dörrhålen nästan funktionalistiskt enkla utan detaljer eller foder. Det tandsnittsmotiv som återfinns i lanterninen är tillkommet omkring 40 år senare. Syskon har kyrkan i Ljustorp, Attmar och Tynderö, liksom i närbelägna Säbrå.

Stigsjö kyrka karaktäriseras interiört huvudsakligen av sin uppförandetid med luftig, ljus volym - Hagmanssons proportioner är skickligt utförda med ett ganska kort rum, högt välvt tak, många ljusinsläpp, även via kor- och upplevs mycket välbevarad. De inslag från 1900-talets restaureringar – 1916, 1946-47 och 1972 underordnar sig helheten på ett sympatiskt sätt. Ovanligt rik inredning, med konstnärlig detaljrikedom, enhetlig färgsättning där det grå paras med ymnig förgyllning. En unik kyrka i stiftet.

Att särskilt tänka på:
*De fasta snickerierna från årtiondena kring uppförandetiden - predikstol, altarring och uppsats, nummertavla, orgel och läktarfasad, dörrar, bänkutformning - allt av hög konstnärlig klass, som bildar en enhetlig och ovanligt välbevarad interiör från åren kring 1800, är ovanlig i sin detaljrikedom, inte minst det gustavianska draget framför allt på bänkskärmar och dörrdetaljer, och bör vårdas med hänsyn taget till helheten.

*Proportionernas ideala karaktär i interiören, som inte tål inslag av begränsande utformning

*Orgelfasadutformningen är en av ett par i hela stiftet (åtminstone i Västernorrland) och bör bibehållas så långt möjligt

*Hagmanssons rika ljusinsläpp är ett arv från fadern och bör bibehållas


Källor och litteratur

Äldre ritningar
U. å. Fasad och plan (O. Tempelman?);
U. å. nybyggnad (P. Hagmansson, HLA, renritad kopia, RA; 1819 orgelfasad (L W Sifverz).

Litteratur
Nodermann, M: En jämtländsk kyrkmålarfamilj. Östersund 1964
Nyberg, D: Stigsjö, kyrkor och församling. Kalix 1985
Nyberg, D, Stigsjö socken och kyrka. 1970
Nyberg, D & Lundkvist, T: Våra kyrkor och kapell (i: Boken om Säbrå). Härnösand 1971 Sjödin, S, Stigsjö kyrkor och församling. 1985