Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vårgårda kn, LENA 13:1 LENA KYRKA

 Anläggning - Värdering

LENA KYRKA
9/9/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Lena kyrka ligger på en ny kyrkplats på en åsrygg mellan Älgaråsen och Lenadalen. Kyrkbyn är utskiftad. Invid kyrkogården finns postmodernt församlingshem och personalbyggnad samt kyrkstall och likvagnsbod från tidigt 1900-tal.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges i söder och öster av kallmurar med jordvall samt trädrad på insidan, i väster av granhäck och i norr av stödmur. I söder finns en smidesgrind med granitstolpar. Raka grusgångar med askalléer speglar det tidiga 1900-talets ideal. Gravarna ligger i nord-sydliga rader, de flesta har stenram med grusad yta. Vidare finns en familjegrav från sent 1800-tal med staket och vård av gjutjärn. I det nordöstra hörnet står en transformatorkiosk från 1950.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den tidstypiska vitputsade salkyrkan är uppförd 1835 i empirestil som gemensam för socknarna Lena, Bergstena och Fullestad. Karaktäristiskt är dess stora rundbågsfönster och lanternin med flackt tak. På långhusgaveln sitter två gravhällar, varav en porträttgravsten. Interiören präglas av nyklassicismens ljus och enkelhet med en harmonisk färgsättning i främst vitt och grått tillkommen vid restaurering 1957. Det breda kyrkorummet täcks av ett flackt tunnvalv och har i korväggen en exedra med mantelkors, vilket är karaktäristiskt för epoken men sällan har bevarats. Av ursprunglig inredning återstår i övrigt en sluten altarring, läktare och rund predikstol. Arkitekt Torben Gruts renovering 1909 har satt avtryck i form av öppen bänkinredning, ljudtak, portar och nummertavlor. Orgeln och dess stramt hållna fasad från 1957 smälter väl in.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet med intilliggande kyrkstall och likvagnsbod.
- Kyrkans föga förändrade exteriör utgör en god representant för empiretidens stilrena kyrkotyp.
- Gravhällar från 1600-talet.
- Interiörens huvudsakliga prägel av byggnadstidens ideal.
- Bevarad inredning från byggnadstiden och 1909 års renovering.
- Orgel och enhetlig färgsättning från 1957.
- Kyrkogårdens stenmur, grusgångar, smidesgrindar, trädrader och stenramsgravar samt gjutjärnsvårdar.