Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skövde kn, SKÖVDE 4:303 SANKTA BIRGITTAS KAPELLKREMATORIUM

 Anläggning - Värdering

SANKTA BIRGITTAS KAPELLKREMATORIUM
12/3/02
Motivering
KYRKOMILJÖN - Sankta Birgittas gravkapell och kyrkogård är högt belägna på en kulle nedanför Billingens östra sida, strax nordväst om Skövde centrum.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kapellet är sammanbyggt med ett krematorium. I anläggningen ingår även en samtida klockstapel. Strax norr respektive söder om kapellet ligger en forntida gravhög. Området närmast byggnaderna inklusive högarna inramas av en kallmurad stenmur. Till kapellet leder från väster en kalkstensbelagd gång kantad av tujor. I västra delen av Sankta Birgitta kyrkogårdsanläggning ligger en mindre landskapskyrkogård, ritad av Sven Ivar Lind och anlagd 1946-1947. I kyrkogårdens östliga del finns ett område med äldre enhetliga, huvudsakligen liggande gravvårdar.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Sankta Birgitta gravkapell uppfördes av murade kalkstenskvadrar 1960-1963 efter ritningar av arkitekt Erik Gunnar Asplund och professor Sven Ivar Lind. Kapellet har tresidigt avslutade gavlar i såväl väster som öster samt ett mycket brant sadeltak. 1985 tillkom i väster en hästskoformad tillbyggnad för kapprum, kontor mm, ritad av Olofssons arkitektkontor. Trots tillbyggnaden är exteriören välbevarad.
I stort sett alla delar av kyrkorummet är arkitektritade och värdefulla för kapellets helhetsgestaltning. Den enkla och sparsmakade interiören domineras av ett välvt trätak med synliga takstolar samt av Alf Munthes vinröda altargobeläng, som täcker större delen av korväggen.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
- Kyrka och klockstapel är belägna invid två forntida gravhögar.
- Kyrkans sedan byggnadstiden välbevarade exteriör och interiör.
- Alf Munthes altargobeläng.
- Den äldre, östliga delen av kyrkogården samt landskapskyrkogården i väster.
- Kyrkogårdens stenmur och trädallé