Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vallentuna kn, KÅRSTABY 3:1 M.FL. KÅRSTA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KÅRSTA KYRKA
10/18/04
Motivering
Kårsta kyrka ligger i Kårsta kyrkby, lantligt belägen med omgivande åker och ängsmark. Kyrkomiljön är ännu välbevarad med stenmur, trädkrans och klockstapel. Det agrara landskapet har höga miljömässiga värden.

Kyrkan uppfördes under 1400-talets slut och ersatte då en äldre kyrka av trä,vars sakristia av sten dock bevarades. Den nuvarande sakristian tillhörde således den gamla kyrkan och utgör därför ett värdefullt byggnadshistoriskt dokument över socknens äldre historia. Kyrkan har kvar sin medeltida form, liksom de medeltida takstolarna och valven. Däremot har murarna genomgått vissa förändringar sedan medeltiden, såsom fönsterförstoringar. Kyrkans medeltida huvudingång via södra portalen i vapenhuset, är till sin yttre del orörd. Vapenhuset förlorade sin ursprungliga funktion i samband med att en ny entré togs upp i väster 1900-1901. Då användes det istället som gravkor.

De justeringar som genomfördes under nämnda renovering, liksom de fasaddekorationer i form av tegelblinderingar kyrkan tillfördes under 1950-talet, innebar vissa ingrepp i de medeltida murarna, även om de harmonierar med den medeltida arkitekturen. Exteriört karaktäriseras kyrkan därför ännu av det medeltida formspråket.

Även invändigt har kyrkan kvar sin medeltida form med de ursprungliga valven. Idag karaktäriseras dock kyrkorummet främst av den inredning och det helhetsgrepp som togs i samband med 1950-talets renovering. Då avlägsnades spåren från den medeltidsinspirerade renoveringen 1900-1901 och interiören anpassades till mer enkla och klassicistiska stilideal. Predikstolen hör till kyrkans äldsta inredning och är därför mycket betydelsefull för kyrkorummets historiska kontinuitet. Samma betydelse har det medeltida altarskåpet, även om det är hårt restaurerat.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· klockstapeln, sockenmagasinet liksom tiondeboden utgör viktiga delar i sockencentrat

· sakristian uppfördes ursprungligen som sakristia till den äldre träkyrkan och är således ett betydelsefullt byggnadshistoriskt och byggnadsarkeologiskt dokument över socknens äldre kyrka

· kyrkans medeltida murverk, valv och takstolar är betydelsefulla byggnadshistoriska dokument


· predikstolen i renässansstil hör till kyrkorummets äldsta inredning och är betydelsefull för den historiska kontinuiteten

· altarskåpet är kyrkans enda komplett bevarade inventarium från medeltiden.