Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, SPANNARP 61:1 SPANNARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SPANNARPS KYRKA
1/26/07
Motivering
SPANNARPS KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats i norra utkanten av Spannarp, öster om Varberg. Kyrkan ligger i ett öppet odlingslandskap och utgör tillsammans med församlingshem, arrendatorsboställe och skola ett äldre sockencentrum. Kyrkogården kringgärdas av en stenmur, kantad av trädrader, som genombryts av smidesgrindar. I kyrkogårdens ena hörn finns ett vitputsat bårhus. Grusade gångar genomkorsar kyrkogården.

Kyrkan har medeltida ursprung och medeltida murverk ingår troligen i kyrkans västra del. Stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett halvrunt korutsprång i öster och torn i väster. 1771 tillkom det brutna takfallet och fönsteröppningarna förstorades. Kyrkan förlängdes åt öster 1821-24 efter ritningar av arkitekten Samuel Enander och fick då sin nuvarande koravslutning med smalare halvrunt kor. Tornet uppfördes 1858-59 efter ritningar av Albert Törnqvist. Kyrkan är utvändigt vitputsad och murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Yttertaken är klädda med zinkplåt. Tornet i väster har dubbla ljudöppningar med bågformade överstycken och kröns av en svängd huv och lanternin. Kyrkans äldsta klocka dateras till 1694. Utvändigt präglas kyrkan av 1700- och 1800-talets förändringar.

Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett kassetterat trätunnvalv med profilerad taklist. Det halvrunda korutsprånget i öster innefattar en med skärm avdelad sakristia. Kyrkans inredning härrör från olika tidsskikt. Altaruppsatsen (1673) och predikstolen (troligen från 1673) är rikt dekorerade barockarbeten. Orgelfasaden (1865) i nyklassicistisk stil härrör från kyrkans första orgel. Det nuvarande orgelverket tillverkades 1973. Kyrkan genomgick en renovering 1900-01 under ledning av arkitekten Ragnar Östberg. Då tillkom predikstolens baldakin och trappa samt dopfunten. Vid en renovering 1936-37, efter Harald Wadsjös förslag, tillkom altaret, altarringen, sakristieskranket och bänkinredningen samt kyrkorummets nuvarande väl sammanhållna färgsättning. Senare har endast insidan av bänkinredningen målats något ljusare och gulare än tidigare. Läktarunderbyggnaderna härrör från 1995. Interiören präglas av 1930-talets renovering och av äldre inventarier.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar och trädrader.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Altaruppsats, predikstol och orgelfasad.
- Inredning och färgsättning från 1930-talet.