Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sölvesborg kn, YSANE 15:6 YSANE KYRKA (SANKTA GERTRUDS KYRKA)

 Anläggning - Värdering

YSANE KYRKA (SANKTA GERTRUDS KYRKA)
9/30/13
Motivering
Ysane kyrka och kyrkogård är en kulturhistoriskt värdefull och väl samlad månghundraårig kyrkomiljö. Kyrkan utgör ett landmärke och en viktig symbol för socknen. Kyrkans exteriör med den markerade medeltida östgaveln med blinderingar och släta putsfasad speglar de kyrkor som under det sena 1700-talet och tidiga 1800-talet fick behålla delar av den äldre kyrkan samtidigt som torn restes och långhuset utökades för att kunna rymma den växande församlingen. Kyrkans murverk, äldre putslager, ribbvalvet, kalkmålningar, sakramentsnisch, äldre fönsteröppning är medeltida spår och bärare av viktig, historisk information. Kortaket med sin täckning av munk- och nunnetegel knyter an till en äldre tradition för stiftets kyrkor. Det tillskrivs ett särskilt värde då tekniken är ålderdomlig och få exempel finns idag bevarade på kyrkobyggnader.

Kyrkans inre bevarar en tydlig medeltida prägel i koret genom de välbevarade valven och korväggen. Ett särskilt värde är knutet till kalkmålningarna och kyrkomålarens Nils Håkansson, (Nicolai Haquini) namninskription. Altaruppsatsen och predikstolen har ett kulturvärde som ligger i att de speglar reformationstidens karaktäristiska kyrkorumsinredning.

Orgel och läktaren representerar med sin placering på västläktaren ett traditionellt mönster. De utgör en motsvarighet i väster till kyrkans huvuddel i öster med kor och altare. Orgelfasaden från 1922 ansluter i utformning och materialval till kyrkorummets nyklassicistiska prägel och upplevs som en väl integrerad del av kyrkorummet.