Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hallsberg kn, KLOCKARLYCKAN 1:1 HALLSBERGS SOCKENKYRKA

 Anläggning - Värdering

HALLSBERGS SOCKENKYRKA
9/7/07
Motivering
KYRKOMILJÖN – Hallsbergs sockenkyrka är belägen på en markant höjd i omgivande slättlandskap. Kyrkan ligger i ett väl sammanhållet sockencentrum med församlingshem, prästgård, f.d. kyrkskola samt kyrkstall. Järnvägen går förbi omedelbart söder om kyrkogården.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Hallsbergs sockenkyrka ligger på en höjd och omgärdas av murade stödmurar. Huvudentrén till kyrkogården ligger i väster, i axel med kyrkans västentré. Det är en bred entré med låga huggna grindstolpar av granit. Från entrén leder en bred asfalterad gång upp mot kyrkan där den delar sig och går på var sida runt kyrkan. På kyrkogårdens äldsta del närmast kyrkan finns ett stort antal äldre gravar, många med stenram och några med kätting och staket av smide. Kring den äldre delen av kyrkogården, som ligger högre än utvidgningarna, löper en äldre trädkrans.

Kyrkogården är utvidgad i tre etapper. Vid kyrkans södra entré leder en gång till trappan till den första utvidgningen i söder. Den omgärdas av en planterad tallhäck. Ett av kvarteren har stramt klippta rygghäckar samt toppigt formklippta tujor. I sydväst på denna del finns ett bisättningsrum murat i kalksten. Nästa utvidgning från 1931 kallad Östra kyrkogården finns öster om kyrkan. Den är i två nivåer och nås från den södra utvidgningen och från utvidgningen nordöst om kyrkan kallad Norra kyrkogården. Även denna del omgärdas av en tallhäck och avgränsas av en planterad oxelhäck samt en rad av äldre träd mot utvidgningen i norr. Längs med gångarna finns planterade björkar. Entrén i norr, ut mot den senaste utvidgningen och parkeringen, har grindstolpar av granit med inskriptionen ”Anno 1931”. Den Norra kyrkogården tillkom sent 1960-tal och den första gravsättningen ägde rum 1970. Denna del omgärdas av tujor i öster och av en vall med planterade tallar i norr. Det som ger denna del sin speciella karaktär är de många formklippta toppiga tujor som är placerade med ca två meters mellanrum i det läge, som så kallade rygghäckar brukar ha. Här finns även minneslund samt urngravar.

KYRKAN- Hallsbergs sockenkyrka består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt västtorn. Ingångar finns i väster samt mitt på långhusets sydsida. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt med rundbågiga fönsteröppningar. Långhusets sadeltak är lagt med svart bandplåt, sakristians sadeltak är lagt med skiffer. Tornets svängda huv och lanternin är av kopparplåt.

Troligtvis uppförde här under medeltiden en kyrka av sten. Det var en tornlös kyrka utan valv med sakristia i norr och vapenhus i söder. Det konstaterades vid en renovering 1957 att delar av den medeltida kyrkan finns kvar i långhusets syd- och nordmur. Sakristian är troligtvis i sin helhet senmedeltida.

1819-23 ombyggdes den medeltida kyrkan i nyklassicistisk stil, varvid den fick sin nuvarande längsmala form. Därvid förlängdes kyrkan dels åt öster med ett tresidigt avslutat kor, dels åt väster, där även ett torn med enkelt utformad huv uppfördes. Den senmedeltida sakristian med sin romanska öppning mot koret och sin ålderdomliga, järnbeslagna dörr bevarades. 1827 fick kyrkan sin nya predikstol och först 1829 var kyrkan färdig.

1893 utfördes en för sin tid typisk renovering. Kyrkan fick bland annat nya fönsterbågar av gjutjärn. Långhuset erhöll nytt trägolv och ny öppen bänkinredning. Kyrkorummets väggar och tak försågs med dekorationsmålningar.

1924 försågs kyrkans torn med en ny tornhuv av kopparplåt med en öppen lanternin krönt med ett kors. Invändigt målades kyrkorummets inredning, väggar och tak om.

1944 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekt E. Lundberg. Vid denna restaurering strävade man efter att utplåna renoveringen från 1893. I kyrkorummet höjdes bland annat golvet i koret, där det tillkom en ny sluten altarring. Långhuset försågs med ny fast bänkinredning och sakristian restaurerades.

1957 genomfördes en utvändig renovering. Vid fasadrenoveringen blottades murverket och man kunde konstatera att den medeltida kyrkan ingår i den nuvarande byggnaden. Kyrkans portar kopparbeslogs och den ursprungliga sydportalens gotiska omfattning frilades.

1970 genomgick kyrkan en omfattande restaurering under ledning av arkitekt J. Alton. Utvändigt omfärgades fasaderna med vit kalkfärg och takets skiffer ersattesav plastbehandlad galvaniserad plåt, endast sakristian behöll sitt skiffertak. Invändigt byggdes bland annat en läktarunderbyggnad i väster. Kyrkorummets inredning, väggar och tak målades om. Altartavlan flyttades och ersattes med en textiltriptyk och ett medeltida krucifix. Samtliga fönster försågs med klarglas och sakristians fasta inredning togs bort.

1995 genomfördes en renovering, även denna gång, under ledning av arkitekt J. Alton. Invändigt tog man bort bakersta bänken på var sida om mittgången och läktarunderbyggnaden byggdes om. Bänkarna målades och gavs en ny färgsättning. I koret placerades ett nytt flyttbart altare. Utvändigt utfördes putslagning och avfärgning av kyrkans fasader samt en handikappramp anordnades vid södra entrén. I samband med anläggandet av denna ramp påträffades invid kyrkans södra vägg 15 medeltida gravar med skelett från 31 individer, C 14-daterade till 1250-1440.

1999 utfördes invändiga åtgärder då predikstolens ursprungliga färgsättning rekonstruerades. Den medeltida altarskivan gavs ett nytt underrede och flyttades fram för att ge möjligheten till att fira gudstjänsten versus populum.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING – Hallsbergs sockenkyrka med kyrkogård, prästgård, församlingshem, kyrkstall och f.d. skola utgör ett samlat äldre sockencentrum. Kyrkans lokalisering i landskapet är ett tydligt exempel på hur kyrkan i och med järnvägens framdragande hamnade i periferin i förhållande till bebyggelsen. Kyrkans exteriör har en nyklassicistisk karaktär med sydportal, ljudöppningar flankerade av pilastrar, slätputsad takfot samt rundbågiga fönsteröppningar. Tornhuven från 1924 med sin något kraftiga utformning har anpassats till kyrkans nyklassicistiska utformning.

Kyrkorummet med sitt tunnvalv, tresidigt avslutade kor och rundbågiga fönster har en nyklassicistisk prägel med bevarad och delvis återskapad inredning.
1970-talets renovering med sin textila altarprydnad, belysningsarmatur samt läktarunderbyggnad är representativ för sin tid och samspelar väl med övrig inredning.

Interiörens äldre bevarade inventarier som använts redan i den medeltida kyrkan vittnar om kyrkans historia.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med kyrkogård och omgivande bebyggelse utgör ett samlat sockencentrum

- Interiörens nyklassicistiska prägel med moderna inslag från 1970-talet

- Den ovanliga dopfunten från 1600-talet föreställande en präst i ämbetsdräkt med delvis bevarad bemålning.