Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sölvesborg kn, GAMMALSTORP 1:2 M.FL. GAMMALSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GAMMALSTORPS KYRKA
9/30/13
Motivering
Gammalstorps kyrka och kyrkogård är en kulturhistoriskt värdefull månghundraårig miljö med tydlig och väl bibehållen prägel. Kyrkan utgör genom sitt läge ett landmärke och en viktig symbol för socknen. Kyrkan med den närliggande prästgården och gamla sockenstugan, idag församlingshem, speglar äldre tiders sockencentrum.

Kyrkans exteriör med släta putsfasad och enkla utsmyckning samt det brutna taket och tornhuven tillmäts kulturvärden då de är välbevarade och representerar en för det sena 1700-talet och tidiga 1800-talet typiska ideal som är kännetecknande för den klassiska svenska sockenkyrkan. I Lunds stift är den i första hand företrädd i Blekinge medan den är mer sällsynt bland de skånska kyrkorna. Under åren 1760-1860 tillkommer förhållandevis många kyrkor i Blekinge, sammantaget byggdes 13 kyrkor dvs. 39% av landskapets dåvarande 32 kyrkor. Av dessa gestaltades närmare hälften i tidens karaktäristiska nyklassiska arkitekturstil.
Kännetecknande och värdefulla delar av den nyklassiska interiören är det stora, ljusa kyrkorummet, det flacka tunnvalvet, de ljusa putsväggarna och de höga fönstren. Typisk är även sakristians placering bakom altaret i ett avskilt rum. Utformningen av dopfunten, delar av predikstolen och altaruppsatsen minner om hur reformationstiden omskapade kyrkorummet och dess inredning.
Orgel, med fasad från 1893, och orgelläktaren representerar med sin placering på västläktaren ett traditionellt mönster. De utgör en motsvarighet i väster till kyrkans huvuddel i öster med altare och kor. Orgelfasaden ansluter i utformning och materialval till kyrkans väl sammanhållna prägel av nyklassicism och upplevs som en betydelsefull del av kyrkorummet