Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Flen kn, VADSBROBY 1:9 VADSBRO KYRKA

 Anläggning - Värdering

VADSBRO KYRKA
10/31/06
Motivering
KYRKOMILJÖN – Kyrkan med de två gravkoren och klockstapel ligger innanför en stenmur. Enstaka träd finns på kyrkogården, som är gräsbelagd och har några grusgångar. En stuga för fattiga uppfördes i nordväst 1658 och tjänade som sockenstuga från 1759. Den används som materialbod och ligger mellan en granhäck och ett järnstaket med två putsade grindstolpar.
I söder ansluter f d skola och bostadshus på ett naturligt sätt och bidrar till att stärka hela kyrkomiljön.

KYRKOANLÄGGNINGEN – Kyrkogården har karaktär av naturtomt med berg i dagen, men är också anlagd med gräsmattor i väster och söder. En solvisare står i söder på en träpelare. En gångväg löper diagonalt från von Rosens gravplats i väster och med riktning mot von Rosens gård Hedenlunda, som skymtar i nordost. I väster finns släkten Falkenbergs gravvårdar innanför ett järnstaket.

KYRKAN – Kyrkan, som sannolikt tillkom i mitten av 1200-talet, bör från början ha bestått av ett rektangulärt långhus med lägre och smalare kor i öster. Dess nuvarande form har tillkommit genom flera om- och tillbyggnader, varav en betydande påbörjades på 1620-talet av Erik Ryning och hans hustru Maria E. Kurtzel. Då revs den romanska östgaveln och det tresidiga koret uppfördes. 1655 revs en gammal tornmur och kyrkan förlängdes åt väster. Vidare tillkom det Ryningska gravkoret för familjen på Lagmansö, liksom sandstenportalerna till kyrkans båda ingångar. Lagmansö är den mest betydande gården i socknen. Klockstapeln placerad sydväst om kyrkan tillkom 1653-54. Ett andra gravkor uppfördes 1691-1719, öster om det Ryningska, för ägarfamiljen till Hedenlunda herrgård vid Hedenlundasjön. Den gamla sakristian revs 1775 i norr och en korsarm uppfördes för sakristia och läktare.