Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vindeln kn, DEGERFORS 49:1 VINDELNS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Vindelns kyrka, VINDELNS KYRKA
11/8/02
Motivering
Kyrkplatsen med kyrkogård, församlingskyrka från 1901–03, klockstapel från 1700-talet, den rekonstruerade 1700-talskyrkan samt några mindre ekonomibyggnader utgör stiftets enda ensemble av gammal och ny kyrka på samma plats. Den äldsta kyrko-gården med sin enhetliga bevarade karaktär av häckomgärdade grusgravar och grusgångar är därtill unik i stiftet. De få övriga exempel på detta som finns i stiftet är mindre sammanhållna och omfattar mindre områden än i Vindeln. Sammantaget har kyrkomiljön höga upplevelsemässiga värden och Vindelns kyrka vann år 2003 tävlingen ”Sveriges vackraste kyrka” som arrangerades av tidningen Året Runt.

Vindelns kyrka är utvändigt obetydligt förändrad sedan byggnadstiden och ett värdefullt, men ovanligt sent exempel på den nygotiska kyrkobyggnadsstilen. I dessa skogstrakter hade man kanske väntat sig en träkyrka men istället har Vindeln en av stiftets få putsade kyrkor från sekelskiftet 1900. Den närmaste parallellen i länet är Umeå stadskyrka som är ritad av samma arkitekt men i tegelgotik och några år tidigare. Inom stiftet finns vissa likheter också med Arvidsjaurs kyrka, uppförd i nygotisk stil 1900–1902 efter ritningar av Gustaf Hermansson. Den sistnämnda är dock en träkyrka.

Invändigt har kyrkorummet kvar sin ursprungliga arkitektoniska form med glas-målningarna, ljuskronorna och träsnickerierna som visar prov på tidens hantverks-skicklighet. Men förändringarna framme i koret, ombyggnaden av vapenhuset och framför allt den förenklade och moderniserade färgsättningen i gult och grönt inne i kyrkan, gör att den ursprungliga karaktären, präglad av nygotikens och national-romantikens mer dämpade och mörkare kulörer, till stor del har gått förlorad.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

 Kyrkplatsens struktur och byggnadsbestånd, samt den äldsta kyrkogården med sin enhetliga bevarade karaktär av häckomgärdade grusgravar och grusgångar är unik i stiftet och omistlig.
 Kyrkans oförändrade exteriör utgör ett stort värde för kyrkplatsens autenticitet och upplevelsevärde.
 Den invändiga nygotiska prägeln och sekelskifteskaraktären med takkronorna, snickeridetaljerna och de ursprungliga inventarierna är viktig att värna om och om möjligt stärka.
 Predikstolen har efter flera större förändringar under 1900-talet ett begränsat dokumentvärde, men den har ett immateriellt värde genom sitt ursprung från 1600-talet och företeelsen att moderförsamlingar låtit yngre församlingar ärva äldre inventarier.
 Klockstapeln från 1769 med öppet portlider, lökkupol och i stort sett oförändrad karaktär är den äldsta intakta byggnaden i kyrkomiljön. Den gör kontinuiteten tydligare och kyrkomiljön mer komplett.