Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Heby kn, NORA PRÄSTGÅRD 4:1 NORA KYRKA

 Anläggning - Värdering

Nora kyrka, NORA KYRKA
7/6/06
Motivering
Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna.

Nora kyrka är av medeltida ursprung men om- och tillbyggdes grundligt 1783-86. Merparten av medeltidskyrkan revs under denna period och istället uppfördes en hallkyrka i sten med västtorn. Medeltida murverk är bevarade i kyrkans syd- och östmurar. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med ett vapenhus i väst och sakristia i öst samt en för tiden karaktäristisk lanternin med ett karnisfor¬mat tak. Kyrkan som är vitputsad har idag kvar en tydlig 1700-tals karaktär trots att den ge¬nomgått ett flertal renoveringsperioder under 1900-talet.

Interiören uppvisar stilinslag från olika perioder där det mest iögonfallande är de framtagna kalkmålningarna i det sydöstra hörnet. Interiören utmärks även av långhusets tunnvalv och dess nyklassicistiska karaktär med inslag av dekorativa stuckornament i jugendstil. I den i övrigt stilrena och enkla kyrkan utmärker sig likaså altarmålningarna, predikstolen samt den medeltida dopfunten. På västläktaren återfinns orgeln från 1968 som väl harmonierar med det övriga kyrkorummet och därför är en god representant från 1960-talets renovering. Målning-arna på läktarbarriären föreställande apostlar och profeter, utförda 1751 är en viktig bevarad detalj från det äldre kyrkorummet. Trots att interiören företräds av skilda konststilar från medeltid, 1700-, 1800- och 1900-talen förefallet kyrkorummet både harmoniskt, stilrent och stilmässigt väl sammanhållet.

Vid kyrkoanläggningen finns flera av de viktiga sockenfunktionerna bevarade. Kyrkomiljön karaktäriseras av den lummiga kyrkogården där allén samt de åtta pilastrarna norr om kyrkan är ett viktigt inslag. Likaså utgör kapellet från 1958 ett viktigt inslag i den äldre miljön.