Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Boxholm kn, BLÅVIK 1:3 BLÅVIKS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Blåviks kyrka, BLÅVIKS KYRKA
10/25/06
Motivering
Kyrkan och kyrkogården tillsammans med kyrkstallar, fd ålderdomshem och fd skola, bildar socknens tidigare administrativa centrum som byggdes upp under 1800-talet senare del. Kyrkans vackra placering i landskapet bidrar till upplevelsen av kyrkomiljön. Kyrkan är ovanligt nog placerad i nord-sydlig riktning med koret i norr.

Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Till följd av befolkningsökningen och det långa avståndet nybyggdes Blåviks kyrka under 1870-talet i en då nybildad församling. Kyrkan tillhör länets få träkyrkor. Kyrkan har bevarat sin ursprungliga enkla karaktär som till det yttre kännetecknas av de vita spritputsade fasaderna, de plåtklädda sadeltaken samt de symmetriskt placerade spetsbågiga gjutjärnsfönstren. Utmärkande för interiören är det panelklädda tredingstaket, trägolvet, den öppna bänkinredningen samt korets enkla prydnad i form av tre parställda fönster mot vilket ett naket kors avtecknar sig. Huvuddelen av inredningen såsom bänkar, korbänkar, altarring, läktarbröst, predikstol och ev nummertavlor tillkom vid byggnadstiden och har undergått få förändringar. Kyrkorummet präglas även till stor del av 1927 års restaurering från vilken nuvarande färgsättning har bevarats med bl a marmorerade väggar, grisaillemålad taklist och dekormålat gavelfält.

Sammanfattning
" Kyrkan har bevarat sin ursprungliga enkla karaktär som utmärks av de reveterade vitputsade fasaderna, de plåtklädda sadeltaken samt de symmetriskt placerade spetsbågiga gjutjärnsfönstren.

" Kyrkorummet är enkelt i sitt utförande och kännetecknas av det panelklädda tredingstaket, trägolven och en närmast intakt ursprunglig inredning.

" Av kulturhistoriskt intresse är att huvuddelen av interiörens färgsättning och dekormåleri i gråtoner går tillbaka på 1927 års restaurering.