Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Finspång kn, HÄLLESTAD 3:1 HÄLLESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Hällestads kyrkogård, HÄLLESTADS KYRKA
6/9/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården och gravkapellet utgör tillsammans med den närbelägna prästgården och de f d skolbyggnaderna vid det s k marknadstorget i väster en kyrkomiljö med stora kulturhistoriska värden som vittnar om dess forna betydelse som sockencentrum.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för de stora kyrkobyggnader som uppfördes under 1800-talet bl a till följd av befolkningsökningen. Hällestads kyrka uppfördes i nygotik och utgör ett gott exempel på tidens medeltidsromantiska arkitekturuppfattning. Kyrkans exteriör är i stort bevarad intakt sedan uppförandet med bl a bevarade originalfönster och portar. Interiören präglas av två tidsskikt, dels den ursprungliga karaktären med korsplan, trätunnvalv och Johan Krouthéns målningar och dels av de tillägg som arkitekt Erik Lundberg bidrog med vid den omfattande restaureringen 1958. Lundbergs restaurering visar på att hans restaureringsprinciper under 1950-talet mer och mer tillåter egna konstnärliga tillägg, som t ex korsarmarnas utformning och predikstolens omgestaltning.
Dopfunten i mässing, som härstammar från den medeltida kyrkan, har stora kulturhistoriska värden.

Sammanfattning

" Hällestads kyrka är en god representant för de stora, nygotiska sockenkyrkor som uppfördes under 1800-talets andra hälft. Det nygotiska stildraget återkommer i gravkapellet och bidrar till en samstämd och tidstypisk helhet.

" Samtliga byggnadsdelar och inredning, som t ex gjutjärnsfönster med färgat glas, originaldörrar, altaruppsats, nummertavlor, orgelfasad m m som utgör original från byggnadstiden har mycket stora arkitektur- och konsthistoriska värden. Johan Krouthéns målningar bidrar starkt till helhetsintrycket och har ett stort konsthistoriskt och regionalt intresse.

" Arkitekt Erik Lundbergs omgestaltning av kyrkorummet har arkitektur- och restaureringshistoriska värden.

" Mässingsdopfunten och gravhällen utgör i sig viktiga dokument, men visar också på en lång historisk kontinuitet och samband med den brunna medeltida kyrkan.