Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ekerö kn, EKERÖ KYRKA 1:1 EKERÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

EKERÖ KYRKA
12/20/04
Motivering
Den äppelträdsallé som leder fram till kyrkan och Asknäs gård ger ett pastoralt intryck och ramar in kulturmiljön på ett värdefullt sätt. Allén är kulturskyddad.
Exteriört karaktäriseras Ekerö kyrka främst av den medeltida formen, men även av den utbyggnad som företogs under 1600-talet och som gav kyrkan dess korsformiga plan. Vid samma renovering revs det medeltida vapenhuset och kyrkan försågs med en ny entré genom tornrummet i väster. Den korsformiga planen, men även lanterninen från 1700-talet ger kyrkan en viss karaktär av nyklassicism.

Interiört präglas kyrkan främst av den medeltida formen, liksom de fragmentariskt bevarade, medeltida målningarna. De utbyggda korsarmarna upplevs som relativt avskalade med de enkla och ribblösa valven, avfärgade i vitt, utan dekor. De rikt dekorerade vapensköldarna minner om 1600-talet och den adel som då bekostade kyrkans utbyggnad och upprustning.

Även om man under senare restaureringar, framförallt under 1930-talet och 1950-talet försökt avlägsna den karaktär interiören gavs under 1880-talet, ger 1800-talets restaurering fortfarande en tydlig prägel åt kyrkorummet. Till detta bidrar främst altaret och predikstolen, men även orgelläktaren och orgelfasaden. Även om bänkarna tillkommit under 1950-talet, skapar strukturen en sammanhållen interiör.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· medeltida murverk, valv och kalkmålningar

· kyrkorummets inredning från 1800-talet

· inventarier från stormaktstiden.