Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, VÄDERSTADS KYRKOPLAN 1:1 VÄDERSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄDERSTADS KYRKA, VÄDERSTADS KYRKOGÅRD
6/9/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med bl a de olika generationernas skolbyggnader
en intressant miljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Väderstad kyrka är en av få kyrkor i Östergötland som är orienterad i nord-sydlig riktning. Anledningen till denna annorlunda placering var sannolikt att huvudingången skulle förläggas mot landsvägen. Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för de stora nyklassicistiska kyrkobyggnaderna som uppfördes under 1800-talets första hälft till följd av befolkningsökningen. Kyrkans exteriör karakteriseras av det för tiden rådande nyklassicistiska kyrkobyggnadsidealet. I utformningen kan även spåras att länsbyggmästaren Johan Holmgren influerats av sin läromästare stiftsbyggmästaren Casper Seurlings förslag till Björsäters kyrka. Kyrkan har därigenom även ett stort värde ur ett regionhistoriskt perspektiv då den är uppförd av länsanknutna byggmästare. Även dopfuntarna har ett regionhistoriskt värde då de tillhör en grupp kalkstensfuntar av hög kvalitet, som är lokalt tillverkade under 1600-talets andra hälft.

Kyrkan präglas fortfarande, trots ett flertal ombyggnader och förändringar, av byggnadstidens ideal med ett ljust och luftigt kyrkorum och genom bevarad ursprunglig inredning såsom bl a predikstol, altaruppsats och altarring. Värt att notera är även att läktarens östra sida har kvar sina originalbänkar på ett sluttande trägolv och att tornet har bevarat sin äldre karaktär med bl a manuell lucköppning. Den östra spiraltrappan utgör även ett ovanligt inslag med stora hantverkskvaliteter. Orgeln, som är byggd 1861, har inte förändrats nämnvärt och har stora musikaliska och orgelhistoriska värden.

Sammanfattning
" Kyrkan har en tidstypisk och mycket enhetlig exteriör med putsade fasader, symmetriskt placerade fönsteröppningar och ett relativt flackt sadeltak.

" Kyrkans interiör med bevarad originalinredning, som t ex predikstol, altaruppsats och altarring och byggnadsdetaljer, som bl a dörrar utgör värdefulla historiska dokument.

" Från de äldre kyrkorna finns en del inventarier bevarade, som t ex dopfuntarna och den gamla predikstolen i tornet. Dessa föremål är i sig kulturhistoriskt värdefulla, men visar också på en lång historisk kontinuitet och samband med de medeltida sockenkyrkorna.