Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, VALLERSTAD 15:1 VALLERSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VALLERSTADS KYRKA, Vallerstads kyrkogård
8/24/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omgivande bebyggelsen en samlad by- och kyrkomiljö med kulturhistoriska värden.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Vallerstads kyrka utgör ett exempel på de kyrkor som nybyggdes under mitten av 1800-talet till följd av befolkningsökningen. Kyrkan präglas exteriört av byggnadstidens ideal med putsade fasader, symmetriskt placerade fönster, ett relativt flackt sadeltak och tornets låga öppna lanternin. Interiören har, trots restaureringen 1951, kvar sin nyklassicistiska prägel med ett ljust och luftigt kyrkorum med trägolv och stora delar av originalinredningen bevarad, såsom bl a fönster, dörrar, bänkar, altarring och predikstol. Orgeln, tillhör även originalinredningen och byggdes 1841 av orgelbyggaren Nils Ahlstrand och räknas till ett av hans främsta verk. Kyrkan har även ett stort värde ur ett regionhistoriskt perspektiv då den är uppförd av östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Även dopfunten har ett regionhistoriskt värde då den tillhör en grupp kalkstensfuntar, som är lokalt tillverkade under 1600-talets andra hälft. Kyrkan har sedan restaureringen 1951 under ledning av arkitekt Erik Fant inte nämnvärt förändrats utan har även bibehållit den färgsättning och karaktär som arkitekten då gav den. Detta är ovanligt och har stora arkitektoniska och restaureringshistoriska värden.

Värt att notera är även att läktarens södra sida har kvar sina originalbänkar på ett sluttande trägolv och att sakristian har bevarat sin äldre karaktär med bl a uppgång till en övre våning. Det övre utrymmet har i hög grad bevarat originalskikten och bär dessutom spår av ålder och patina, vilket idag utgör ett sällsynt inslag i kyrkobyggnaderna. De medeltida murarna finns bevarade i tornets nedre delar och eventuellt i långhusets närbelägna delar, vilka utgör en viktig källa till kunskap om medeltida stenbyggnadsteknik.

Sammanfattning
" Kyrkan har en tidstypisk och mycket enhetlig exteriör med putsade fasader, symmetriskt placerade fönsteröppningar och ett relativt flackt sadeltak samt bevarade originaldörrar och fönster. Den är även en av få kyrkor som uppfördes under 1830-talet i länet och är byggmästare Abraham Nyströms första kyrkobyggnad.

" Interiörens bevarade och väl sammanhållna ursprungliga inredning med de karakteristiska "Nyströms-ornamenten" ger tillsammans med trägolvet och tunnvalvet kyrkorummet en tidstypisk prägel.

" Kyrkan har sedan arkitekt Erik Fants restaurering 1951 inte nämnvärt förändrats utan har bibehållit den färgsättning och karaktär som arkitekten då gav den. Detta är ovanligt och har stora arkitektoniska och restaureringshistoriska värden.