Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Timrå kn, HÄSSJÖ PRÄSTBOL 1:1 HÄSSJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÄSSJÖ KYRKA
12/31/06
Motivering
Hässjö kyrka bär utvändigt tydliga drag av sin uppförandetid. Det är en långhuskyrka med 1700-talstraditionens kvardröjande Tessinska förtecken, men med norrländsk landsortsprägel. Exteriörens arkitektoniska ambitioner är tydliga, klassiska detaljer aningen förgrovade i Getings uttryck, men helheten störs av 1958-års tillägg i form av en högt uppdragen svart skiffersockel.

Invändigt bär kyrkan spår av 1790-talets tillkomstperiod, 1820-talets komplettering av altaranordningen samt framför allt av 1958-års restaurering under bröderna J. och L. Åkerlunds ledning.

Den splittrade helhetskaratktären i kyrkorummet präglas av en klassicistisk tradition, främst genom ett flertal detaljer i kor och på läktarbarriären. Till detta läggs det sena 1950-talets stora ombyggnad, som möjligen delar 1700-talets klassiska stramhet, men samtidigt tonar ned dess högtidlighet och på något sätt vardagliserar kyrkorummets högtid. 1950-talet sopade också helt bort 1905-års restaurering och visar en tydlig strävan att koppla rummet längre bakåt i tiden, mer i samklang med den gamla kyrkans tidevarv. Detta genom marmorering av bänk- och läktarfronter, spegelutformade nya dörrar, samt placering av ett antal medeltidsskulpturer från 1200 - 1500-tal på korets väggar samt under läktaren.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH SKÖTSEL AV KYRKAN:

* Den gamla kyrkans inventarier såsom predikstolen och de medeltida skulpturer som finns upphängda i koret och under läktaren, liksom på kyrkvinden (som idag är i ett miserabelt skick)

* Kyrkans originalinredning i form av den dekorativa läktarbarriären

* 1820-talets inredning i form av altarbord, altaruppsats och altarringen samt nummertavla

* Originella dörrtrycken från 1905