Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Jönköping kn, BOTTNARYDS PRÄSTGÅRD 2:1 BOTTNARYDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BOTTNARYDS KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Bottnaryds kyrka ligger på en medeltida kyrkplats i skogsbygderna kring sjön Stråken. Kyrkan är belägen vid en mindre sjö i den norra änden av samhället Bottnaryd. Invid kyrkogården finns prästgård, sentida församlingshem och skola.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården består av en äldre del och en högre liggande utvidgning, vilka skiljs åt av en hög stödmur och trädrad. Kyrkogården omgärdas till större delen av kallmur och trädrad. I muren finns smidesgrindar med stenstolpar. Från ingångarna löper raka grusgångar fram till kyrkan. Sydväst om kyrkan står en reslig öppen klockstapel från 1686 med bl.a. två medeltida klockor. Gravarna ligger i raka rader. I den äldre delen märks två med gjutjärnsstaket, tre järnkors, fem 1600-talsstenar och ett stort antal med stenram och grusad yta. Vid korgaveln står ett monument från 1958 över Johan Printz, Nya Sveriges guvernör, bördig från socknen.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade korskyrkan är uppförd 1666 och har tidstypiskt, tresidigt avslutat kor. Väggar och tak är täckta med kluven spån och rödfärgade respektive tjärade, vilket stakt bidrar till exteriörens karaktär. Vid koret står det åttkantiga Ribbingska gravkoret med lökkupol och äldre blyspröjsade fönster. Detta är ett exempel på stormaktstidens adelsgravar, vilka sällan bevarats i stiftet. Den harmonierande sakristian tillkom vid arkitekt Gunnar Hovings restaurering 1968. Den mörka interiören präglas helt av Anders Falcks heltäckande och välbevarade målningar från sent 1600-tal med bibliska scener. Vidare märks altaruppsats, predikstol, altarring, läktare och orgelfasad i barock. Den välanpassade slutna bänkinredningen, portar och fönster är från 1968. I gravkoret hänger ett flertal baner, porträtt och andra gravminnen. I dess golv ligger en gravhäll från 1600-talet. Dopfunten är medeltida och härrör från den gamla kyrkan.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan utgör tillsammans med prästgården en mindre kyrkomiljö.
- Den välbevarade kyrkan är ett gott exempel på de för skogsbygderna typiska timmerkyrkorna från 16- och 1700-talet samt utgör med sin målningsskrud ett nationellt omistligt kulturarv.
- Spånklädsel på väggar och tak.
- Interiören bär en stark prägel av byggnadstidens ideal.
- Målad dekor på väggar, tak och läktarbröst.
- Bevarad inredning från 1600- och 1700-talet.
- Medeltida dopfunt och klockor.
- Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, trädrad, grusgångar, gravar från 1700- och 1800-talen samt klockstapel.