Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mjölby kn, BJÄLBO 31:1 BJÄLBO KYRKA

 Anläggning - Värdering

BJÄLBO KYRKA, Bjälbo kyrkogård
8/24/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omkringliggande gårdsbebyggelsen, de f d skolorna m m en ovanligt innehållsrik kyrkby, som vittnar om platsens betydelse som sockencentrum. De arkeologiska fynden av skelettgravar, eskilstunakistor, grundläggningen av en stavkyrka samt de välarbetade medeltida arkitekturfragmenten visar på platsens tidiga centrala betydelse. Kyrkomiljön utgör även område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Bjälbo kyrkas västtorn är ett av de märkligaste byggnadsverken från medeltiden i Sverige och utgör en av landets kulturhistoriskt sett mest intressanta tornbyggnader. Sägnen om Ingrid Ylvas kammare som beboddes i krigstider tillsammans med de arkeologiska fynden bidrar starkt till den historiska upplevelsen. Det medeltida murverket finns bevarat i tornet, i långhusets västra, södra och norra delar samt i delar av sakristian och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik.

Kyrkans exteriör präglas av två tidsperioder, dels det medeltida tornet och dels långhusets tydliga 1700-talskaraktär med sitt branta spåntäckta takfall och putsade släta fasader med stora fönsteröppningar med ålderdomliga fönsterbågar med tunna järnspröjsar.

Interiören har, trots sentida förändringar, behållit sin huvudsakliga prägel från 1700-talet med ett ljust och luftigt kyrkorum med ett äldre kalkstensgolv med gravhällar. Sven Gustavsson Stoltz målningar och Pehr Hörbergs altartavla har stora konsthistoriska värden. De är även intressanta ur ett regionalt perspektiv då de är uppförda av länsanknutna konstnärer. Det gäller även dopfunten från 1600-talet.

Sammanfattning
" Tornet är ett ovanligt väl bevarat byggnadsverk från medeltiden och utgör ett nationellt kulturarv. Detta förstärks med kopplingen till folungaätten och Birger Jarl. Att bevara tornet med sina medeltida spår och den information det bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena.

" Det medeltida murverket, murtrappan, de små fönsteröppningarna, de bevarade medeltida takstolarna, västportalens dörr med sin järnsmidesdekor och dopfunten utgör värdefulla historiska dokument.

" Kyrkorummet med sitt kalkstensgolv, gravhällar, den bevarade äldre inredningen, som t ex dörrar, läktarbarriär och altartavla ger tillsammans med trätaket en tidstypisk prägel från 1700-talets mitt.