Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Torsby kn, TEMPLET 10 FRYKSÄNDE KYRKA

 Anläggning - Värdering

FRYKSÄNDE KYRKA
1/26/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
FRYKSÄNDE nygotiska TEGELKYRKA byggd 1996-98 på en höjd i samhällets östra del efter ritningar av Adrian C Peterson ingår i en grupp stora tegelkatedrallikande kyrkor i landet som uppfördes under slutet av 1800-talet och de första åren av 1900-talet. Exteriören är, trots vissa förändringar, ett tydligt exempel på sin tids byggnadsstil.
Kyrkorummets planform är bevarad från uppförandetiden medan interiören präglas av olika tiders ombyggnader och restaureringar. Interiören framstår numera som ett verk av tre kyrkoarkitekter; Adrian C Peterson, Bror Almquist och Janne Feldt.
Vid en tidstypisk ombyggnad 1926-27 under ledning av arkitekt Bror Almquist inflyttades bevarad altaruppsats och predikstol från den gamla kyrkan. De bär vittnesbörd om den nuvarande kyrkans föregångare och är förnämliga exempel på värmländsk kyrkokonst från 1700-talet. Bänkar, psalmnummertavlor, altarring och tak och väggars inputsning är tidsdokument från denna renovering. Centralaltare, ambo, lösa stolar, kororgel och läktarunderbyggnader är efter arkitekt Janne Feldts inflytande och ger kyrkan en tydligt modernt liturgiskt uttryck. Kontinuitet åt interiören och koppling till nuvarande kyrkans föregångare ger en medeltida dopfunt och ett medeltida altarskåp.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkans exteriör är, trots förändringar, en god representant för den nygotiska kyrkoarkitekturen och en framstående kyrkoarkitekts byggnadsstil
- interiörens prägel olika tiders tillägg och förändringar
- äldre bevarad inredning såsom medeltida dopfunt och altarskåp samt predikstol och altaruppsats i provinsiell barockstil
- den ursprungliga orgelfasaden i nygotisk stil