Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Haninge kn, VÄSTNORA 4:13 HÄRINGE KAPELL

 Anläggning - Värdering

HÄRINGE KAPELL
2/2/06
Motivering
Häringe kapell har kommit till 1929 genom en donation från August Trolle Löwen och hans hustru, ägare till Häringe gård. För omgestaltningen av en äldre byggnad till kapell och för nybyggnad av klockstapel svarade arkitekt Ove Leijonhufvud. Kapellet består av ett rektangulärt putsat, stenhus med hög takresning och ett enkelt sadeltak samt tillbyggt vapenhus och är beläget på en närmast trädgårdsliknande kyrkotomt. Området användes under 1600-talet som begravningsplats för flottan och har i folkmun benämnts "Kyrkogårdsbacken".

Kyrkorummet präglas av enkelhet från 1920-talets gestaltning med tunnvälvt tak, synliga takbjälkar, två bänkkvarter med mittgång och fasta bänkar. Korets inredning, tillkommen samtidigt med kapellet, består av ett enkelt altare i trä och altarring på en upphöjd nivå över kyrkorummet. Predikstolen har samma färgsättning som altarringen men med rikare profilering. I väster finns en orgelläktare med plats för ett harmonium.
Även den textila skruden hör till kapellets byggnadstid och är en gåva från samma donator.

På en höjd sydost om kapellet ligger klockstapeln uppförd 1929 som en öppen klockbock med ståndare, strävor och spånklätt tak av tjärstruket virke försedd med hög, spetsig spira klädd med koppar och krönt av en tupp.

Kyrkomiljön och kapellets exteriör såväl som interiör präglas alltjämt av byggnadstidens gestaltning.

Att tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· kyrkotomtens historiska användning och gestaltning med klockstapel på höjden
· murverket som ett oersättligt dokument om byggnadens historia och sin tids byggnadsskick
· traditionella material och färgsättning från byggnadstiden
· inventarier från kapellets tillkomsttid.