Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, STORA GYLLINGE 1:2 ÖSTRA HUSBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖSTRA HUSBY KYRKOGÅRD, ÖSTRA HUSBY KYRKA
10/11/04
Motivering
Kyrkan och kyrkogården med gravkapellet utgör tillsammans med prästgården och tiondeboden en väl sammanhållen kyrkomiljö. Runt kyrkan finns äldre gårdsbebyggelse, sentida skolbyggnader och ett villasamhälle som visar på kyrkomiljöns kontinuitet som central samlingsplats och traditionellt sockencentrum.

Kyrkogården
Kyrkogården präglas bl a av de höga lövträden, huvudsakligen i trädkransen. De har en rumsskapande karaktär och visar på den stora betydelse träd hade framför allt under andra delen av 1800-talet för utformningen av våra landsortskyrkogårdar. Bland en äldre typ av gravvårdar märks några höga vårdar, framför allt på den äldre kyrkogården. Under en period dominerade bruket med omgärdade gravar täckta med grus. I Östra Husby finns en del grusgravar, huvudsakligen omgärdade av stenramar eller buxbomshäckar både på den äldre och yngre kyrkogården. Dessa är viktiga att bevara. Den yngre kyrkogården präglas av en strikt karaktär, som understryks av rygghäckarna. Gravkapellet intar här en central plats. Till både den äldre och yngre kyrkogården hör likartat utformade smidesgrindar.

Kyrkobyggnaden
Östra Husby kyrka är en av Östergötlands större landsortskyrkor från decennierna kring år 1800. Kyrkan är ritad av den lokalt mycket betydande byggmästaren Casper Seurling och den nationellt mycket betydande arkitekten Olof Tempelman. Det är en nyklassicistisk kyrka med en strikt symmetrisk planlösning. Utvändigt präglas kyrkan av de ljusa putsfasaderna med rusticerade partier samt det relativt flacka taket. Kyrkorummet präglas av den ursprungliga utformningen med tidens ljusa och öppna ideal. Det "nakna korset" var under en period en vanlig altarprydnad. I Östergötland är det enbart två kyrkor som har det kvar i dess ursprungliga funktion - Östra Husby och Mogata. Korläktaren i Östra Husby visar på ett ovanligt sätt att lösa platsbehovet för den ökande församlingen. Troligen var denna läktare i första hand avsedd för bl a drängar och pigor. Koret och altarpartiet betonas starkt av Pehr Hörbergs stora målningar med bibliska motiv. Målningarna har ett stort konsthistoriskt och kyrkohistoriskt värde. Predikstolen och orgeln är centrala inslag i kyrkorummet. Golvet i vapenhuset utgörs av diagonalt lagda kalkstensplattor i olika grå och röda toner. Vissa inventarier, så som triumfkrucifixet, begravningsvapnen, gravhällen i golvet i öster samt epitafierna i sten i vapenhuset visar på kontinuiteten från den äldre kyrkan.

Sammanfattning
" Kyrkan och kyrkogården med gravkapellet utgör tillsammans med prästgården och tiondeboden en väl sammanhållen kyrkomiljö och traditionellt sockencentrum.
" Kyrkans exteriör med de släta, delvis rusticerade, ljusa fasaderna och relativt låga tak är en god representant för kyrkor byggda i nyklassicistisk stil.
" Det rymliga och ljusa kyrkorummet representerar sin tids ideal och altarpartiet med det "nakna korset" är en väsentlig del av kyrkorummets gestaltning. Till detta hör även originalaltaret, som förvaras på korläktaren.
" Korpartiets målningar har ett stort konsthistoriskt och kyrkohistoriskt värde.
" Korläktaren med gradänger och trappan från nuvarande sakristian har en mycket stor byggnadshistorisk betydelse och socialhistoriskt intresse. Värdefullt är även dess spår av ålder och patina.
" Enskilda inventarier, bl a triumfkrucifix och begravningsvapen visar på kontinuiteten från den medeltida kyrkan.