Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, TÅBY 8:1 TÅBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

TÅBY KYRKA, TÅBY KYRKOGÅRD
6/20/07
Motivering
Kyrkan, kyrkogården och gravkoret utgör tillsammans med bl a skolbyggnaderna, f d sockenstuga, den f d prästgården och man- och ekonomibyggnaderna vid Tåby gård en innehållsrik och ålderdomlig kyrkomiljö, som vittnar om kyrkplatsens forna betydelse som sockencentrum. Skolbyggnaderna, som fortfarande är i bruk, bidrar starkt till en historisk kontinuitet.
Kyrkogården
Det f d gravkoret för D H Taube och Beata Magdalena Ribbing på Mems säteri har en mycket medveten arkitektonisk utformning och utgör exteriört ett av de mest påkostade och bäst bevarade gravkoren i Östergötland från slutet av 1700-talet.

En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Tåby kyrka är såväl exteriört som interiört välbevarad och utgör en god representant för de kyrkobyggnader som uppfördes i slutet av 1700-talet till följd av bl a befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Exteriören präglas av sin tids enkla nyklassicistiska formspråk med ljusa putsade fasader med stora symmetriskt placerade fönsteröppningar och centralt placerad och arkitektonisk markerad sydingång. Ett ovanligt inslag är de rundbågiga fönsternischerna, som går ända ner till marknivån. Kyrkan utgör även en av få 1700-talskyrkor i länet som bevarat takets spånbeläggning. Ålderdomliga inslag är även att kyrkan saknar rännor och stuprör liksom den bevarade vällagda vattenavrinningen av kullersten på södra sidan, som även är unik bland länets kyrkor. De i murverket återanvända huggna och profilerade stenarna från den äldre kyrkan utgör viktiga historiska dokument och ger även en kontinuitet till den rivna medeltida kyrkobyggnaden. Detsamma gäller de återanvända gravhällarna som nu utgör trappstenar.

Interiören med stickbågigt valv och profilerad taklist ger tillsammans med den välbevarade ursprungliga inredningen, som bl a altaruppsats och altartavla, altarring, orgelläktare, nummertavlor och innerdörrar ett tidstypiskt ljust och luftigt kyrkorum. Altartavlan är målad av Pehr Hörberg, som är en av länets vid denna tid främsta konstnärer. Altaruppsatsens och läktarpelarnas kraftfulla marmoreringsmålning bidrar starkt till helhetsintrycket. Orgelläktarens gradänger och bänkinredning är kvar på såväl norra som södra sidan, vilket numer utgör ett sällsynt inslag i kyrkobyggnaderna. Orgeln är byggd av orgelbyggaren Sven Nordström och utgör en av hans bäst bevarade orglar. Kyrkans historia är intimt förknippad med ägarna till Mems säteri, vilket är tydligt bl a genom det f d gravkoret på kyrkogården och kyrkans inredning, som t ex predikstolen.

Sammanfattning
• Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omgivande bebyggelsen en samlad by- och kyrkomiljö med höga kulturhistoriska värden.

• Tåby kyrka är såväl exteriört som interiört välbevarad och utgör en god representant för de kyrkobyggnader som uppfördes i slutet av 1700-talet. De spåntäckta taken och den ålderdomliga markbeläggningen med kullersten bidrar starkt till helhetsintrycket.

• Det ljusa och luftiga kyrkorummet med bevarad originalinredning, som t ex altartavla, altarring, orgelläktare och byggnadsdetaljer, som bl a innerdörrar har stora arkitektoniska och konsthistoriska värden. Altaruppsatsens och läktarpelarnas kraftfulla marmoreringsmålning bidrar starkt till helhetsintrycket.

• Kyrkans historia är intimt förknippad med ägarna till Mems säteri, vilket är tydligt bl a genom gravkoret och kyrkans inredning. Det f d gravkoret har en ovanligt rikt artikulerad fasaddekoration i kalksten och utgör exteriört ett av de bäst bevarade och påkostade gravkoren i Östergötland från slutet av 1700-talet.