Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mullsjö kn, SANDHEM 4:1 SANDHEMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SANDHEMS KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Sandhems kyrka är belägen vid Sandhemssjöns östra strand. Landskapet utgörs av en kuperad skogsbygd med flera lämningar av hålvägssystem. Kyrkan är moderkyrka i Sandhems pastorat. Invid kyrkogården ligger ett församlingshem, hembygdsgård och prästgård.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den sedan medeltid brukade kyrkogården omges av en trädrad och delvis av kallmur med smidesgrindar. Rätvinkliga gångar ger den 1800-talskaraktär, vilket förstärks av flera vårdar med järnstaket eller stenram. På kyrkogården finns bårhus från 1928 respektive 1956.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Salkyrkan från 1841 är ett gott exempel på empirestil med sitt fullbreda rakslutna kor, tornets flacka huv och lanternin samt stora rundbågsfönster och lunetter. Ett klassicerande vapenhuset med tempelgavel tillkom 1913 och bildar tillsammans med sakristian en axel över långsidans mitt. Interiören har bibehållit mycket av sin ursprungliga karaktär, även om dess stramhet och rymd störs av bl.a. en ansenlig mängd inventarier från den gamla kyrkan. Predikstol, bänkdörrar, nummertavlor, altare, altarring och läktarbröst är ursprungliga. Ett originellt inslag är den stora urtavlan över sakristidörren. Orgelfasaden är från 1865. Altartavlan är målad av socknens son A G Ljungström 1866 och placerad mellan två monumentala halvkolonner från byggnadstiden. Från medeltid härrör dopfunt, triumfkrucifix och figurer från ett altarskåp. Från barock finns ett stort antal begravningsvapen, ett golvur och några träskulpturer. En läktarunderbyggnad fick sitt nuvarande utseende 2001.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans exteriör representerar empirestilens sockenkyrkotyp.
- Interiören bär, trots vissa förändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens ideal.
- Bevarad inredning och inventarier från 1800-talet.
- Medeltida dopfunt och träskulptur.
- Huvudbaner, golvur och träskulptur i barock.
- Kyrkogård med kallmur, trädrad, äldre gravvårdar och bårhus.