Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, SIMONSTORP 1:84 SIMONSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SIMONSTORPS KYRKA, SIMONSTORPS KYRKOGÅRD
9/21/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården, tiondeboden och kyrkstallarna utgör en ålderdomlig kyrkomiljö som är kulturhistoriskt värdefull. De förr så vanliga kyrkstallarna utgör idag en sällsynt byggnadskategori i Östergötland. De berättar om en tid då det var kyrkplikt och om den långa väg som många kyrkobesökare hade att färdas.

Kyrkogården
Den timrade tiondebodens funktion som förvaringsplats för sädesskatten till kronan och sockenprästen, är intressant ur ett samhällshistoriskt perspektiv.

En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Simonstorps kyrka utgör en av Östergötlands få träkyrkor och hör även till det ringa antal kyrkor som byggdes under 1600-talet. Den tillkom som S:t Pers kapell i en isolerad skogsbygd med mycket lång väg till kyrkan. Kyrkans byggnadshistoria med dess successivt tillkomna byggnadsdelar visar på kyrkobyggandet som ett mycket krävande ekonomiskt projekt för en fattig socken med knappa resurser. Kyrkans nuvarande utseende har tillkommit under en lång period med kontinuerliga förändringar sedan den uppfördes. Till dess yttre karaktär hör de vita panelklädda fasaderna, väst- och sydingångens vindfång, de rektangulära, småspröjsade fönstren samt långhusets sadeltak som liksom övriga takfall jämte den svängda tornhuven och dess korta spira är spånklädda. Kyrkans interiör präglas av många olika tidsskikt, i synnerhet 1950 års restaurering utförd av Kurt von Schmalensee vars ambition var att återge kyrkan en 1700-talsprägel. Av kyrkans fasta inredning bör predikstolen och altaruppsatsen i barockstil från 1698 framhållas. Det framtagna barockmåleriet i sakristians tak är välbevarat och har ett stort konsthistoriskt värde. Samtida takmålningar finns bevarade även under de nuvarande ytskikten i korsarmen. Ägarna till Rodga säteri har haft ett betydande inflytande över kyrkans utformning genom sina donationer till uppförandet av korsarmen, predikstolen samt kyrkans äldre bogårdsmur.

Sammanfattning
" Simonstorps kyrka utgör en av länets få bevarade äldre träkyrkor, och hör även till det ringa antal kyrkor som byggdes under 1600-talet.

" Kyrkan karaktäriseras såväl till det yttre som till det inre av kontinuerliga förändringar, och speglar flera olika tidsskikt såsom 1600-talets byggnadsideal och 1900-talets ombyggnader.

" Kyrkans fasta inredning i barockstil har ett högt kulturhistoriskt värde, dvs predikstolen och altaruppsatsen från 1698, samt den framtagna takmålningen i sakristian, tidigare korsarmens norra del.

" Ägarna till Rodga säteri har genom sina donationer haft ett betydande inflytande över kyrkans byggande och dess inredning, t ex korsarmens tillkomst.