Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Botkyrka kn, ERIKSBERG 2:9 BOTKYRKA KYRKA

 Anläggning - Värdering

BOTKYRKA KYRKA
1/1/06
Motivering
Omgivningen runt kyrkan är ett ålderdomligt sockencentrum med klockargård, sockenstuga, skola och Hammersta prästgård.

Kyrkogårdens sandstenskopia av Botkyrkamonumentet, i form av en basilika med inskrifter på latin och runskrift anknyter till Botvidslegenden. Kyrkogårdens äldre del med bogårdsmur och trädkrans av ask, alm och lönn präglas tillsammans med utvidgningar under 1900-talet av olika tiders trädgårdshistoriska ideal. På kyrkogården finns tre gravkor; Liljencrantz gravkor uppfört 1807 av putsat tegel i nyklassisk stil, Pipers gravkor uppfört 1843 i egypticerande stil av grå granitkvader samt Wåhlins gravkor uppfört 1953 av gråsten med pyramidformigt spåntak.

Botkyrka kyrka är känd som en av våra tidiga pilgrimskyrkor. Kyrkans äldsta historia är starkt förbunden med traditionen kring Sankt Botvid. Enligt legenden invigs kyrkan 1176. Med tornbygge och förlängning i öster under höggotik samt tillägg av sakristia och vapenhus präglas exteriören i sin helhet av medeltiden.
Långhuset karakteriseras av rymd genom de höga, medeltida stjärnvalven och av ljus från de förstorade fönstren, i sen tid delvis dämpat av mot norr insatta glasmålningar utförda av konstnären Einar Forseth. Det rakslutna koret domineras av det praktfulla altarskåpet utfört i Antwerpen omkring 1525. Skulpturen har tillskrivits bildhuggaren Jan de Molder medan dörrarnas målningar är utförda av en anonym mästare. Predikstolen är i gustaviansk stil från 1780 medan läktarens barriär och orgelfasaden ritats 1810 av arkitekten Olof Tempelman. Från den tiden är även altarringen.

Kyrkan har en rik samling av textilier och nattvardskärl.



Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· byggnaden som helhet med dess medeltida grundplan, torn och valv
· det medeltida murverket från flera perioder är ett oersättligt dokument om byggnadens historia och
sin tids byggnadsskick
· inredning och inventarier av hög konstnärlig kvalité från 1500-tal, 1700-tal och 1800-tal
· kyrkogårdens skiftande arkitektoniska form och växtlighet, historiska monument och gravkapell.