Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Habo kn, KYRKPLATSEN 3:1 GUSTAV ADOLFS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GUSTAV ADOLFS KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Gustaf Adolfs kyrka ligger på en uppodlad del av det skogiga Hökensås. I anslutning till kyrkplatsen finns f.d. skola och lärarbostad.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården omges av en stödmur med murade och putsade grindstolpar från omkring 1800. Rätvinkliga grusgångar och flera gravvårdar är från 1800-talet.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade korskyrkan med tresidig koravslutning är uppförd på 1630-talet som kapell i Fiskebäck och flyttad till nuvarande plats 1780 för att bli sockenkyrka i den nyskapade församlingen Gustaf Adolf. Kyrkan försågs då med lanterninprytt torn i väster. En genomgripande renovering 1858 gav exteriören dess nuvarande nyklassicistiska karaktär med ljus träpanel och flacka tak. Ovanliga är korsarmarnas konkava pulpettak. Portar och fönster är från 1780 respektive 1858. Interiören präglas likaså av nyklassicism med putsade väggar och brädvalv från 1858. Sidoläktarna med sina bänkrader och symmetriska smala trappor är bevarade närmast intakta sedan 1780 medan orgelläktaren ändrats något och fått underbyggnader 1983. Från kyrkans tid i Fiskebäck härrör predikstol av Johan Werner d.ä. i senrenässans samt altaruppsats med urverk och dopfunt i barock av Jonas Ullberg. Altarring och korbänkar är från 1700-talet. Orgelns fasad är från 1858 års verk, byggt av Sven Fogelberg, varav sex stämmor är restaurerade. Bänkinredning och sakristia fick sin nuvarande form vid Axel Forsséns renoveringar under 1900-talets förra hälft. Till sakristian är en järnklädd ekport med stocklås, eventuellt medeltida.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkans framträdande läge i landskapet med intilliggande f.d. skola och lärarbostad.
- Timmerkyrkans plan speglar barockens ideal och dess volym samt fasader nyklassicismens.
- Interiörens nyklassicistiska prägel.
- Bevarad inredning, inventarier, fönster och portar från 1700- och 1800-talen.
- Läktare med bevarade trappor och bänkrader.
- Predikstol i renässans och skärmvägg med träskulptur.
- Kyrkogårdens stenmur, grindstolpar, grusgångar och äldre gravvårdar.