Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, FURINGSTAD 9:1 FURINGSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

FURINGSTADS KYRKA
1/1/00
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, gravkapellet, kyrkogårdsmuren med sitt tidstypiska gjutjärnsstaket i nygotik och den timrade boden bildar tillsammans med det intilliggande gravfältet och runstenarna en tydligt avläsbar historisk miljö, som speglar en lång kontinuitet.

KYRKOGÅRDEN: Gravkapellets exteriör är i det närmaste intakt sedan uppförandet på 1890-talet.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras den kulturhistoriska bedömningen.

KYRKOBYGGNADEN: Furingstads medeltida kyrka har trots sentida förändringar påtagligt behållit sin småskaliga romanska karaktär. Stora delar av kyrkans murverk i tornet, långhuset och delar av koret är från den första byggnadsperioden på 1100-talet och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. I murarna kan det dessutom finnas ytterligare delar av runstenar. Över valven finns medeltida träkonstruktioner, bemålade fönsteröppningar m m bevarade, vilket utgör ett mycket intressant och värdefullt forskningsmaterial. Lillkyrkan eller korsarmen representerar en företeelse som har varit vanlig, men som nu tillhör en av få bevarade i Östergötland.

Interiören har genom valven och de framtagna kalkmålningarna en senmedeltida karaktär som tillsammans med förändringarna från 1888 års renovering, som t ex gjutjärnsfönstren med färgat och mönstrat glas och korgolvet, präglar kyrkorummet. Pehr Hörbergs altartavla är intressant ur ett regionalt och konsthistoriskt perspektiv.

-Det medeltida murverket och övriga medeltida byggnadsdetaljer, som t ex delar av takstolen med den bevarade styrplankan, de bemålade fönsteröppningarna, sydportalens sandstensomfattning m m utgör värdefulla historiska dokument.

-Kalkmålningarna från 1400-talet och 1600-talet är representativa för länets äldre kalkmålningstradition.

-Orgelverket och fasaden från 1888 är i stort sett bevarade i originalskick och har ett stort kulturhistoriskt och musikaliskt värde.

-Dopfuntsfoten är en av kyrkans få bevarade medeltida inventarierna och visar på en lång historisk kontinuitet.