Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, BORG 14:10 BORGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Borgs kyrkogård, BORGS KYRKA
12/5/06
Motivering
Kyrkan, gravkapellet, kyrkogården och kyrkstallarna utgör tillsammans en väl sammanhållen kyrkomiljö.
Kyrkogården
En kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Borgs kyrka tillhör de nyklassicistiska kyrkobyggnader som nybyggdes kring sekelskiftet 1800 till följd av bl a befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Kyrkan har bevarat sin exteriöra karaktär vilken utmärks av de vitputsade fasaderna, det flacka sadeltaket, den kraftigt artikulerade tornlanterninen och de flersprångiga rundbågade fönsteröppningarna. Interiören har vid senare restaureringar återfått sin ursprungliga sengustavianska karaktär med ett ljust och rymligt kyrkorum täckt av ett putsat tunnvalv, en sluten bänkinredning samt en inredning som till större delen är original. Koret har en enhetlig utformning då predikstol, altaruppsats och kordörrarnas omfattning är ritade av Fredrik Bergstedt och tillverkade av bildhuggaren Carl Fredrik Beurling, som även har tillverkat nummertavlorna. Kyrkan är intressant ur ett regionalt perspektiv då flera av de främsta hantverkarna med regional anknytning har bidragit till kyrkobyggandet och dess inredning såsom C F Beurling, konstnären Pehr Hörberg, stift- och länsbyggmästaren Caspar Seurling och orgelbyggaren Pehr Schiörlin. Läktarbarriärens framtagna målning "Kung Davids orkester" är ett tidstypiskt motiv som dominerar kyrkorummets västparti. Kyrkan har flera ålderdomliga föremål som visar på samhörighet med de rivna medeltida kyrkorna Borg och Löt, såsom dopfunten från 1100-talet, korets gravhällar och de medeltida träskulpturerna.

Sammanfattning
" Kyrkan i sin helhet har bevarat sin ursprungliga karaktär väl och är representativ för den sengustavianska stilen som kännetecknas av de vitputsade fasaderna med symmetriskt placerade flersprångiga fönsteröppningar, det flacka sadeltaket, tornets lanternin och ett ljust och rymligt kyrkorum med stora delar av originalinredningen bevarad.

" Kyrkan är intressant ur ett regionalt perspektiv då flera av dåtidens främsta hantverkare med regional anknytning har bidragit till kyrkobyggandet och dess inredning.

" Äldre föremål som gravhällarna, dopfunten från 1100-talet och de medeltida träskulpturerna har i sig ett stort kulturhistoriskt värde och visar samtidigt på samhörighet med de rivna medeltida kyrkorna Löt och Borg.