Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, SANKT LARS 4 SANKT LAURENTII KYRKA

 Anläggning - Värdering

SANKT LAURENTII KYRKA, S: T LAURENTII KYRKOGÅRD
4/21/06
Motivering
S:t Laurentii kyrka och klockstapel utgör tillsammans med den närbelägna Drothems kyrka, Storån, det medeltida gatunätet och den övriga äldre bebyggelsen en mycket väl sammanhållen bebyggelse med ålderdomlig struktur, som även utgör område av riksintresse för kulturmiljövården. Klockstapeln har en ålderdomlig konstruktion och utgör en av få bevarade klockstaplar i sitt slag i länet.

Kyrkobyggnaden
S:t Laurentii kyrka utgör en mycket välbevarad representant för de stora och påkostade stadskyrkorna som uppfördes i de medeltida städerna med bl a inflytande från invandrande handelsmän och hantverkare. Kyrkan är en av Östergötlands få medeltida tegelkyrkor och har trots ett flertal omändringar och bränder behållit en medeltida höggotisk karaktär avseende volym och exteriör utformning med bl a strävpelare, tegelmurar, gavlarnas blinderingar, kalkmåleri och säteritakets utformning med takryttare. Fasadernas bevarade dekorativa kalkmålningar är unika i länet och har mycket stora konst- och religionshistoriska värden. Den västra gavelns gråstensmur kan indikera en äldre kyrka.

Interiören präglas av kyrkorummets rymd genom de höga valven och de stora spetsbågiga fönsteröppningarna. De talrika gravhällarna och begravningsvapnen utgör en ovärderlig källa till kunskap om äldre tiders bildvärld och begravningstraditioner. De visar även på borgerskapets starka ställning i staden. Kyrkan har en del medeltida inventarier bevarade, såsom dopfuntscuppan och altarskåpet. Den fasta inredningen och specifika inventarier, som bl a predikstol, altartavla, altarring, nummertavlor, bänkar och orgel med orgelläktare har tillkommit vid ett flertal olika tillfällen. Både predikstolen, som är ett vadstenaarbete från 1669 och med målning utförd 1723 av söderköpingsmålaren Anders Wickström, och Per Hörbergs stora altartavla har mycket stora konst- och regionhistoriska värden.

Sammanfattning
• Kyrkan och klockstapeln utgör tillsammans med kyrkotomten, den angränsande Storån samt den omgivande bebyggelsen en väl sammanhållen småstadsmiljö med mycket stora kulturhistoriska värden.

• Kyrkan är ett välbevarat byggnadsverk från medeltiden och utgör som helhet ett nationellt kulturarv. Att bevara kyrkobyggnaden i sin nuvarande skepnad med den information den bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena. Kyrkan speglar med sin intressanta byggnadshistoria och med sina rika inventarier stadens utveckling från 1200-talet fram till våra dagar. I stort sett alla delar av kyrkorummets inredning är betydelsefulla komponenter i kyrkans nuvarande helhetsgestaltning.