Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, SANKT ANNA KYRKA 1:1 SANKT ANNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SANKT ANNA KYRKOGÅRD, SANKT ANNA KYRKA
9/20/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, gravkoren, kyrkstallarna och kyrkogården utgör tillsammans med den omgivande bebyggelsen, såsom skolan, fd klockargården, ålderdomshemmen och kyrkoherdebostaden en kulturhistoriskt intressant miljö och ett levande sockencentrum.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Sankt Anna kyrka utgör ett exempel på de kyrkor som nybyggdes under tidigt 1800-tal, bland annat till följd av befolkningsökningen. Kyrkan präglas exteriört av byggnadstidens ideal med ljusa spritputsade fasader, symmetriskt placerade fönster, flackt sadeltak och tornets låga, svängda huv. Även det breda tunnvälvda kyrkorummet är karakteristiskt för den nyklassicistiska salkyrkan, kännetecknat av enkelhet och återhållsamhet. Stora delar av originalinredningen är bevarad, såsom Pehr Hörbergs altartavla med den samkomponerade altaruppställningen, Bengt Frökenbergs grisaillemålade altarring, Blom Carlssons orgelfasad, nummertavlor och predikstol. Hörbergs och Frökenbergs måleri har stora konsthistoriska och regionala värden. Ägarna till såväl Thorönsborg som Herrborum har haft stor betydelse för kyrkans tillkomst och utsmyckning. Den sk grevekyrkan är ett ovanligt inslag i en 1800-talskyrka och har använts för sitt syfte långt fram i tiden. Värt att notera är att korgolvet innanför altarringen har behållit sin ursprungliga svart- och vitrutiga bemålning. Äldre föremål såsom en altartriptyk från 1590 och gravhällar från 1600-talet, varav en med originalbemålning, visar på en historisk kontinuitet och samband med den äldre kyrkan.


Sammanfattning
" Sankt Anna kyrka har en välbevarad exteriör och är ett gott exempel på den nyklassicistiska kyrkobyggnadsstilen med flackt sadeltak, ljusa spritputsade fasader, symmetriskt placerade fönsteröppningar och tornets låga huv.

" Interiörens välbevarade ursprungliga inredning med altartavla, altaruppställning, orgelfasad, altarring och predikstol, ger tillsammans med trägolvet och tunnvalvet en tidstypisk prägel.