Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vadstena kn, STRÅ 4:1 STRÅ KYRKA

 Anläggning - Värdering

STRÅ KYRKOGÅRD, STRÅ KYRKA
12/7/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan tillsammans med kyrkogården har ett mycket markerat läge på slätten och ligger väl skild från den övriga bebyggelsen, som endast består av den f d fattigstugan och prästgårdsbebyggelsen. Kyrkplatsen utgör ett exempel på ett litet sockencentrum, som kan anses typiskt för en liten landsortssocken.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Strå medeltida kyrka har trots ett flertal ombyggnader påtagligt behållit sin småskaliga romanska karaktär. Stora delar av kyrkans murverk i tornet och långhuset är från den första byggnadsperioden på 1100-talet och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Skiffertaket, som tillkom 1861, är relativt ovanligt i Östergötland och har därigenom ett materialhistoriskt värde.

Interiören präglas i hög grad av olika tidsperioder, men med tyngdpunkt på de förändringar som utförts under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Arkitekt Erik Lundbergs renovering 1948 har bl a genom en genomtänkt färgsättning gett kyrkorummet en enhetlig karaktär. Kyrkan har även ett flertal äldre inventarier av mycket hög kvalitet, däribland de båda dopfuntarna, altaruppsatsen samt predikstolen. Dopfunten från 1663 och predikstolen är båda tillverkade av länsanknutna hantverkare och har därigenom även ett regionhistoriskt värde. Av äldre datum är även gravhällarna i vapenhuset och de som är inmurade på östra korväggen samt järndörren till sakristian.

Sammanfattning
" Kyrkomiljön utgörs av en värdefull och ålderdomligt präglad miljö och är med sitt monumentala läge ett karakteristiskt inslag i landskapsbilden.

" Det medeltida murverket och övriga medeltida byggnadsdetaljer, som t ex delar av den skråkantade sockeln och norra väggens fönsteromfattning m m utgör värdefulla historiska
dokument.

" Arkitekt Erik Lundbergs gestaltning av kyrkorummet har arkitektur- och restaureringshistoriska värden.

" Predikstolen, altaruppsatsen och gravhällarna visar på olika tillkomstperioder i kyrkans historia och har dessutom stora konstnärliga värden.