Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRYT 1:1 GRYTS KYRKA OCH SANKT OLOFS KAPELL

 Anläggning - Värdering

GRYTS KYRKA OCH SANKT OLOFS KAPELL
9/7/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, S:t Olofs kapell, gravkor och kyrkogård, utgör tillsammans med de fd skolbyggnaderna, kommunalhus och brandstation en samlad och ovanligt innehållsrik kyrkomiljö, som vittnar om kyrkplatsens betydelse som socknens administrativa centrum. Kyrkans karaktäristiska placering på ett höjdkrön bidrar till upplevelsen av kyrkomiljön. Ovanligt nog är kyrkan placerad i nord-sydlig riktning med huvudingången förlagd i norr, sannolikt pga den kuperade terrängen.

Kyrkogården
S:t Olofs kapell fungerade ursprungligen som den gamla kyrkans sakristia, byggd i början av 1700-talet. Den innehåller troligen rester av medeltida murar, vilket visar på kyrkplatsens historiska kontinuitet. Byggnadens skiftande funktioner såsom materialbod, sockenmagasin och kapell är intressant ur ett samhällshistoriskt perspektiv.

En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan tillhör det stora antal nyklassicistiska kyrkor som nyuppfördes under 1700-talets senare del och 1800-talets början, till följd av bl a befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Exteriören är närmast oförändrad sedan byggnadstiden och representativ för sin tid med spritputsade fasader, flackt sadeltak, spånklädd tornhuv med lanternin och symmetriskt placerade rundbågiga fönster. Kyrkorummet präglas enligt tidens ideal av ljus och rymd med vitputsat tunnvälvt tak och obehandlat trägolv. Inredningen har tillkommit successivt under 1800-talet såsom konstnären Pehr Hörbergs altartavla från 1802, orgeln av Pehr Zacharias Strand från 1835, samt predikstol, läktarbarriär, altarring och en öppen bänkinredning från 1870-talet.

Sammanfattning
" Kyrkan är till det yttre en mycket välbevarad representant för de nyklassicistiska kyrkorna från 1700-talets slut och karaktäriseras av de spritputsade fasaderna, sadeltaket, den spåntäckta huven med lanternin och de symmetriskt placerade rundbågiga fönstren.

" Interiören har en tidstypisk utformning med en inredning som tillkommit kontinuerligt under 1800-talet. Pehr Hörbergs altartavla och Pehr Zacharias Strands orgel bör framhållas då de är tillverkade av några av landets vid denna tid främsta yrkesmän.

" S:t Olofs kapell har ursprungligen utgjort sakristia till den rivna medeltida kyrkan och kan innehålla rester av medeltida murverk. Byggnaden är med sina skiftande funktioner samhällshistoriskt intressant.