Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, HERRESTAD 83:1 STORA HERRESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

stora herrestads kyrka, STORA HERRESTADS KYRKA
10/8/20
Motivering
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de extremt närbelägna säteribyggnaderna med tillhörande park och alléer, prästgården, tingshuset, byastenen och gästgivargården en ovanligt tät och innehållsrik kulturhistoriskt värdefull bebyggelsemiljö, som har bevarat karaktären av gångna tiders socken- och häradscentrum.

Kyrkan, som är uppförd av den lokalt hämtade Köpingesandstenen, har bevarat en medeltida form med långhus, smalare rakslutet kor samt brett västtorn. Herrestads kyrka, tillsammans med Skårby kyrka, anses tillhöra de äldsta bevarade stenkyrkorna i Lunds stift. I murarna, ovan valv och i tornet finns fragment av medeltida kalkmålningar, en romansk fönsteröppning samt delar av den medeltida takstolen av ek. Dessa byggnadsdelar tillsammans med tornets tidigare påkostade emporvåning, kopplingen med ett stort kungligt godsinnehav i Stora Herrestad redan på 1000-talet samt traditionen med att kyrkans byggnadsår skulle vara 1102 är intressanta spår för vidare forskning om kyrkans tidiga byggnadshistoria.

I interiören finns även formen av medeltidens kyrkorum bevarad med kryssvalv, även om vissa av dem är ombyggda, och det smalare koret samt dopfunten från 1100-talet. Altaruppsatsen och predikstolen med sina rikt snidade bilder och utsmyckningar har stora konsthistoriska värden. Även triumfkrucifixet och de ålderdomliga klockorna bidrar till kyrkans långs historiska kontinuitet.