Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, SNÅRESTAD 47:1 SNÅRESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

snårestads kyrka, SNÅRESTADS KYRKA
1/7/20
Motivering
Snårestads kyrka utgör tillsammans med kyrkogården och den omgivande bybebyggelsen med bland annat två f d skolor en innehållsrik kyrkomiljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens tidigare centrum. Den högt belägna kyrkan och den mäktiga högen på kyrkogården bidrar starkt till den historiska upplevelsen. De många sägnerna om jättar och troll som är knutna till högen tyder på en lång lokal muntlig tradition.

Kyrkan har även en intressant koppling till såväl Marsvinsholms slott som Charlottenlunds slott, dels genom initiativet från kyrkans patronus att bygga en ny kyrka vid Marsvinsholm vilket fick till följd att den medeltida kyrkan i Snårestad övergavs och förföll och dels genom att ett flertal gravplatser på kyrkogården har anknytning till Charlottenlunds slott.

Kyrkobyggnaden är i stort sett oförändrad såväl interiört som exteriört sedan uppförandet 1924 och är ett intressant exempel på domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlins återhållsamma arkitektoniska byggnadsverk. Karl Dahlqvists målningar i tidstypisk 20-talsstil kompletterar den ursprungliga inredningen, såsom predikstol, altarring, bänkinredning och takkronor, som även är ritade av Wåhlin. Återuppbyggnaden skedde efter en insamling från sockenborna och visar på en stark lokal kyrklig förankring. Kyrkan är uppförd på murarna av den medeltida kyrkan och delar av det äldre murverket ingår i de nuvarande väggarna.

Den medeltida kyrkans målningar har gett namn åt den s k Snårestadsgruppen. Målningarna som är kända genom Nils Månssons Mandelgrens avbildningar från 1875, har daterats genom en inskription med årtalet 1347. Målningarna karaktäriseras av en tämligen enhetlig stil och en ljus färgton och återfinns i ett tiotal kyrkor i Ystadstrakten från 1300-talets första hälft. De har tolkats vara utförda av samma verkstad, den s.k. Snårestadsmästaren eller Snårestadsgruppen. Från den medeltida kyrkan finns dopfunten och gravhällar bevarade.