Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, SJÖRUP 27:1 SJÖRUPS GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

sjörups gamla kyrka, SJÖRUPS GAMLA KYRKA
1/7/20
Motivering
Kyrkan och kyrkogården med sitt fria och höga läge har stora upplevelsevärden. Byggnadsläget en bit väster om byn indikerar också att kyrkan kan ha uppförts i närheten av en medeltida huvudgård. Efter skiftena har prästgården flyttats närmare kyrkan och utgör nu tillsammans med kyrkoanläggningen en betydelsefull kulturhistorisk miljö. Kyrkogårdens kallmurade stenmur, kvarvarande gravplatser med omgärdning av buxbom eller smidesstaket och gravhällarna vid kyrkans södra mur är betydelsefulla karaktärsdrag.

Sjörups gamla kyrka är ett typiskt exempel på hur de små medeltida kyrkorna övergavs som kyrkorum i samband med att nya kyrkor uppfördes under 1700- och 1800-talen på en annan plats i socknen. Kyrkan karaktäriseras av den medeltida byggnadsepoken tillsammans med tilläggen från 1900-talets återuppbyggnad. De frilagda murarna med medeltida fönsteröppningar och bevarade nord- och sydportaler förstärker den medeltida karaktären. Stora delar av kyrkans murverk i långhuset med sin bevarade romanska portal, huggen av en namngiven mästare, Carl Stenmästare, det äldre tornets bottenvåning samt kor och absid är från den första byggnadsperioden på 1100-talet och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Den södra ingångens äldre dörrblad och det understrukna takteglets traditionella läggning på öppen läkt förstärker det ålderdomliga intrycket.

Interiören har genom tornbågen, kryssvalven och de framtagna kalkmålningarna en välbevarad medeltida karaktär som förstärks av den treklöverformade triumfbågen, korets tunnvalv samt absidens tribunbåge. Tegelgolvet från Erik Lundbergs renovering och delar av den lösa inredningen, som t ex smideslampetterna och kronorna från Eiler Graebes något senare renovering skapar dessutom ett modernt kyrkorum. Återuppbyggnaden är intressant ur ett restaureringshistoriskt perspektiv och visar på olika tiders och arkitekters ideologier. De över valven bevarade romanska fönster- och gavelöppningar, återanvända medeltida delar till takstolar samt indikationer på att den nuvarande stenkyrkan föregåtts av en träkyrka, utgör ett mycket intressant och värdefullt forskningsmaterial. Intressanta byggnadsdetaljer är även triumfbågens treklöverform, vapenhusets och tornets murade bänkar samt de äldre inmurade gravhällarna.