Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, BJÄRESJÖ 29:1 BJÄRESJÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

bjäresjö kyrka, BJÄRESJÖ KYRKA
1/7/20
Motivering
Bjäresjö kyrka intar en särställning bland landskapets medeltida kyrkor, dels genom de påkostade medeltida partierna i långhus, kor och absid som har starka förebilder i Lunds domkyrka och dels genom att kalkmålningarna i koret och absiden i stort sett uppvisar ett autentiskt bildprogram. Kyrkan har varit av stort intresse för forskningen sedan mitten av 1800-talet och har under 1980-talet stått som förebild för den s k Bjäresjömodellen, d v s kopplingen mellan kyrka och en medeltida huvudgård. Den rumsliga närheten mellan kyrkan och läget för den äldre medeltida huvudgården nordväst om kyrkan samt kyrkans exklusiva byggnadsmaterial och påkostade utsmyckning tyder på att kyrkobyggnaden uppförts på privat initiativ. Det finns även flera spår i den nuvarande byggnaden som indikerar att den föregåtts av en träkyrka.

Stora delar av det medeltida murverket är uppfört av en lokal gul sandstenssort och är rikt dekorerat både interiört och exteriört med rundbågefriser och karvsnittslister. De av väder och vind skyddade friserna under korsarmarnas takstolar utgör mycket värdefulla historiska dokument. Till exteriörens speciella utformning hör även absidens höga trappstegssockel, absidtakets blyplåtstäckning och spåren efter tidigare medeltida fönsteröppningar i det frilagda murverket. Den kvarvarande västra delen av sydportalen, absidens ornerade hammarband och delar av takstolarna tillhör även den första byggnadsfasen på 1150-talet. Över valven finns även bevarade brädor, som kan ha tillhört en tidigare träkyrka, som utgör en viktig källa till kunskap om landets första träkyrkor.

Kyrkans interiör karaktäriseras också i hög grad av medeltidens byggnadsperiod med kyrkorummets kryssvalv och korets tunnvalv, bevarade triumf- och tribunbåge, triumfväggens bevarade nischer och sidoaltare samt den frilagda trappan mellan kor och absid. Kalkmålningarna har stora konsthistoriska och regionala värden och visar på ett pedagogiskt sätt stilförskjutning i de målade berättelserna mellan koret och absidens frodiga bilder från tidigt 1200-tal till kryssvalvens 1300-tals målningar, som tillskrivs den lokala Snårestadsgruppen. De inmurade lerkrukorna i koret och absiden är unika i sitt slag och återfinns sannolikt endast även i Västra Nöbbelövs kyrka. Från kyrkans första byggnadsperiod hör också den romanska dopfunten som tillskrivits Tove Stenmästare. Intressanta byggnadsdetaljer är även de två nischerna i korets och absidens södra murar samt sakristians kalkstenspiscina.

Kyrkans koppling till ägarna till Bjersjöholms slott är mycket påtaglig genom donationer av påkostade inventarier och inredning, såsom gravhällar, altaruppsatsen och predikstolen. Den senare är ovanlig genom sin ursprungliga funktion som läktarpredikstol. Unika i sitt slag är de bevarade bänkgavlarna, de äldsta med årtalet 1562 och ägarnas initialer. Värt att notera är även Bjäresjös ålderdomliga kyrkkista och de två generationerna av läktarbarriärer, som idag är uppsatta i Södra kapellet.
Arkitekt August Waldemar Lundbergs ombyggnad 1892 präglar och håller samman kyrkans olika delar genom det medeltidsinspirade tornet och förlängda västpartiet som anpassats efter medeltidskyrkans form och utsmyckning.

Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den angränsande prästgården en kyrkomiljö med stora kulturhistoriska värden. Kyrkogården har bevarat en klassisk 1800-talsplanering med stenmur med gjutjärnsgrindar, raka grusade gångar och buxbomsomgärdade gravplatser.