Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vellinge kn, SKANÖR 14:10 SKANÖRS KYRKA

 Anläggning - Värdering

skanörs kyrka, SKANÖRS KYRKA (SANKT OLOFS KYRKA)
12/16/17
Motivering
Skanör har en lång historia där samhället under medeltiden var en internationell handelsplats med stort inflytande av Hansan. Det goda sillfisket och det geografiska läget var anledningen till att Skanör och Falsterbo blev en marknadsplats.

Kyrkan ligger i ett mycket vackert sammanhang med naturen, strandängar och havet åt ena hållet och staden med torg och rådhus från 1700-talet åt andra hållet. Strax utanför kyrkogården på havssidan finns resterna av den gamla fogdeborgen med vallgrav som byggdes på 1200-talet samtida med kyrkans första byggnadsperiod.

Kyrkogårdens äldsta delar karaktäriseras av sent 1800-tals ideal med omgärdning av buxbom eller sten kring högresta gravstenar och mycket vintergröna buskar. Speciellt är sandtäckta gravar med ibland krattade mönster, liksom i Falsterbo. Kyrkogårdens murar och gjutjärnsgrindar är betydelsefulla för karaktären.

Kyrkan är byggd i flera etapper och den avspeglar Skanörs storhetstid men också på ett tydligt sätt den avstannade handeln. Kyrkan var ursprungligen romansk från 1200-talet. På 1300-talet förstorades långhuset till dubbel längd och ett vapenhustorn på södersidan byggdes. På 1400-talet uppfördes det högresta gotiska koret med stora fönster och stjärnvalv. Koret är både högre och bredare än långhuset. Den tänkta fortsättningen med ett större långhus blev aldrig av. Kyrkans proportioner är märkliga. Ett högre kor än långhus är mycket ovanligt. Likaså är det ovanligt med sidoställda vapenhustorn, det finns endast i sex kyrkor i Skåne. Tornet och långhusets västgavel är rikt dekorerade med trappgavlar och blinderingar och nischer i gotisk stil. Kyrkan är vitputsad med tegeltak. Kyrkan har kvar sin medeltida utbredning. Kyrkans medeltida murverk med spår av romanska öppningar är av stort värde. Den romanska sydportalen är bevarad i det före detta vapenhuset, numera kapell.

Kyrkorummet karaktäriseras av de vita valven, tegelgolvet och de slutna bänkarna med delar från 1700-talet. Tegelgolvet är lagt 1940 vid Græbes renovering men anknyter till det tidigare tegelgolvet som togs bort på 1800-talet. Falsterbo och Skanörs kyrkor har flera likheter med bland annat bänkar från 1700-talet och renoveringar av Græbe då tegelgolv lades, bänkarna byggdes om och kalkmålningar togs fram. Trägolvet under kyrkbänkarna med kilsågade breda brädor förstärker den ålderdomliga stämningen i kyrkorummet. ”Himmelshålet” i ett av valven kan ha haft en symbolisk betydelse. Fokus riktas mot det mycket ljusa, upphöjda, höga koret. Koret är välvt med ett vackert stjärnvalv och ett sexkappigt valv med treklöverformade ribbor som är kalkmålade. Stjärnvalv har inte fått någon större spridning i Skåne utan finns bara i ett femtontal kyrkor i landskapet. Ekplaketterna med reliefer i valvmitten, troligen från 1400-talet är ovanliga och tillför valven en extra dimension. Under koret finns en tunnvälvd krypta som inte heller hör till vanligheterna. Korets taklag är eventuellt medeltida och genom ålder byggnadshistoriskt intressant.

Det praktfulla baldakinaltaret från 1600-talet tillskrivs Daniel Tomisens verkstad. Han har även gjort den konstfulla predikstolen i S:t Petri kyrka i Malmö. De många texttavlorna med bibelcitat på altaruppsatsen avspeglar reformationen och Luthers stora vikt vid Bibelns ord som skulle förändra kyrkan. Baldakinen är en andlig bild av himlen. Det är ovanligt att texttavlorna är bevarade på altaruppsatsen, oftast är de övermålade med bilder. Kyrkan har ett flertal värdefulla träinventarier. Tyvärr togs all färg bort på en del av
dem i slutet av 1800-talet. Kyrkans äldsta inventarier är storklockan från 1350 och den åttkantiga dopfunten med ett flertal inhuggna reliefer. Den stilbildande dopfunten i samma grupp finns i Falsterbo. Klockor från 1300-talet är ovanliga men finns i ett tjugotal kyrkor i Skåne.