Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åtvidaberg kn, HANNÄS KYRKA 2:1 HANNÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HANNÄS KYRKA, HANNÄS KYRKOGÅRD
10/15/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården och gravkapellet utgör tillsammans med den omkringliggande bebyggelsen ett tydligt exempel på hur 1800-talskyrkans nya placering skapade ett helt nytt sockencentra.

Kyrkogården
Kyrkogården har bevarat mycket av sin allmänna karaktär från det sena 1800-talet, med ett omfattande linjegravsområde med många bevarade trävårdar. Gravkapellet smälter väl in i miljön och är i stort sett intakt sedan uppförandet, såväl exteriört som interiört.

Kyrkobyggnaden
Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för de stora kyrkobyggnader som uppfördes under 1800-talets andra hälft bl a till följd av befolkningsökningen. Kyrkan har även interiört, med undantag av läktarunderbyggnaderna, förändringen bakom altaret och ändrad färgsättning, behållit sin ursprungliga karaktär. Den av Ernst Jacobsson gestaltade och väl sammanhållna ursprungliga inredning ger tillsammans med det obehandlade trägolvet kyrkorummet en helgjuten och tidstypisk prägel.

Värt att notera är även att delar av långhustaket kan ha kvar sin ursprungliga plåttäckning. Fönsterna har en tidstypisk konstruktion med inner- och ytterrutan monterade i samma båge.

" Kyrkan utgör, såväl exteriört som interiört, ett välbevarat exempel på den kyrkobyggnadstyp som utvecklades under den för senare delen av 1800-talet typiska eklekticismen, d v s stilblandningen.

" Arkitekt Ernst Jacobssons inredning är av mycket hög kvalitet och har ett stort arkitektur- och konsthistoriskt intresse.

" Från den medeltida kyrkan finns en hel del inventarier kvar, som t ex dopfunt, triumfkrucifix och en järnbeslagen trädörr. Dessa föremål är i sig viktiga dokument, men visar också på en lång historisk kontinuitet och samband med den medeltida sockenkyrkan.