Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Forshaga kn, ULLERUDS PRÄSTBOL 3:1 ÖVRE ULLERUDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖVRE ULLERUDS KYRKA
5/3/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
ÖVRE ULLERUDS TRÄKYRKA, med placering vid en av Klarälvens serpentinbågar med omgivande öppna åkrar, är i mångt och mycket ett verk av den handlingskraftige prästen Sven Kihlman. Kyrkan omges av en kyrkogård som utvidgats i etapper. Speciellt den äldre delen, närmast kyrkan, har karaktär genom ett omfattande häcksystem och många bevarade grusgravar.
Kyrkan uppfördes 1725-27 med korsform i liggtimmer. Kyrkans exteriör har därefter kommit att präglas av de genomgripande restaureringar som utfördes under 1800- och 1900-talen då kyrkan som tidigare varit spånklädd, blev brädfodrad och vitmålad, samt fönster- och portalomfattningarna fick nuvarande rundbågigaform. Kyrkan har genom dessa ombyggnationer förvandlats från traditionell barockkyrkotyp till ett mer klassicerande uttryck.
Kyrkorummets interiör är öppen, ljus och rymlig. Detta intryck skapas av korsplanens öppna och breda form under ett högvälvt innertak bestående av korsande tunnvalv. Intrycket förstärks av endast ett fåtal bänkar, en produkt av en renovering på 1960-talet då korsarmarnas bänkar helt slopade till förmån för lösa stolar. Äldre detaljrika och bemålade inventarier är altaret i frodig sk provinsiell barockstil, medeltida krucifix och medeltida dopfunt samt predikstolen där rokokons känneteckna framträder tydligt. Tillsammans ger de kontinuitet till det annars "moderniserade" kyrkorummet.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön:
- träkyrkans klassicerande exteriör
- altaruppsats och predikstol från 1700-talet är av hög kvalitet och ett viktigt tidskikt i i kyrkan
- den medeltida dopfunten utförd i sandsten vilande på en sockelplatta med inhuggna runor
- kyrkogårdens äldre del med omfattande häcksystem och de många bevarade grusgravarna