Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, ÖNNARP 37:1 ÖNNARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

önnarps kyrka, ÖNNARPS KYRKA
7/7/18
Motivering
Önnarps by ligger i ett böljande jordbrukslandskap med utskiftade gårdar. Bygatan har en gles bebyggelse av villor och gatehus. Den äldre byns form är inte avläsbar. Kyrkogårdens avgränsning med en fogad gråstensmur och trädkrans skapar karaktär. Kyrkogården karaktäriseras av sent 1800-talsideal med omgärdning av buxbom och singeltäckta gravplatser enligt typiskt sydskånskt mönster.

Kyrkan är en av de många kyrkor som uppfördes på 1860-talet i Skåne. 37 nya kyrkor byggdes under detta decennium i Skåne och otaligt fler byggdes om och till. Den nuvarande kyrkan föregicks av en romansk kyrka med ett ovanligt runt torn. Tegelkyrkan är vitmålad och består av långhus, korsarmar och absid samt västtorn. Gjutjärnsfönstren är rundbågiga, taket belagt med tegelpannor och murarna är dekorerade med tandsnitt. Mest speciellt är det åttkantiga västtornet med åtta smågavlar som inte förekommer ofta men åttkantigt torn finns även i t ex Västra Skrävlinge kyrka. Kanske är tornet inspirerat av kyrkans tidigare runda torn men även av Brunius mittorn i Tullstorp från 1846. Åttkantiga torn har senare även byggts i
centralkyrkorna som till exempel Caroli kyrka i Malmö 1888. Önnarps kyrka är byggd i en historiserande medeltidsinspirerad blandstil med tandsnitt som takgesimser, rundbågiga fönster, portaler och valv. Kyrkan är exteriört, likt de flesta kyrkor från denna tid, i stort bevarad. Men kyrkan var från början omålad.
Tornets avvattning är ett virrvarr av stuprör som skämmer intrycket av det speciella tornet. Avvattningen bör tas bort på tornet.

Kyrkorummet innehåller framförallt två tidsskikt, 1864 då det byggdes och 1954 med Eiler Græbes renovering. Karaktäristiskt för rummet är de vita rundbågiga valven, det röda tegelgolvet och de blå slutna bänkarna samt ljuset från gjutjärnsfönstren med gammalt glas utan innanfönster. Kyrkan är välvd med kryssribbvalv vilande på pilastrar. På grund av Brunius starka inflytande i Skåne blev medeltidsinspirerad valvslagning vanlig under 1800-talet i Skåne till skillnad från kyrkor i övriga landet byggda vid denna tid som ofta fick träinnertak. Valven är släta och perfekta och har inte medeltidens livfulla yta. Altarväggen är enkel och klassicistisk från kyrkans byggnadstid. Från början stod antagligen ett träkors på altaret, idag ersatt av Thorvaldsens Kristusskulptur som finns i flera kyrkor.

Vid Græbes renovering lades det handslagna vackra tegelgolvet, bänkarna nygjordes i gammal stil och predikstolen fick ett nytt fundament. Den blå färgen kommer igen på bänkar, dörrar, altarring, orgel och möbler i norra korsarmen. Predikstolen från 1600- talet är rikt snidad men mycket förändrad med det stilbrytande underredet. Kyrkans äldsta inventarium är en bevarad klocka från 1200-talet vilket är ovanligt.
Endast ytterligare sju kyrkor i Skåne har klockor från 1200-talet. Formen på tidigmedeltida klockor är rakare än senare klockor som har en vidare slagring. Klockan är en länk till den tidigare kyrkan i Önnarp.