Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Filipstad kn, RÄMSNÄS 3:1 RÄMMENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

RÄMMENS KYRKA
1/22/04
Motivering
Rämmens timrade kyrka från 1781 är nära förknippad med bruksetableringen och befolkningsökningen i området under 1600- och 1700-talen. Kyrkans grundplan från 1700-talets slut har idag en fasad som framför allt återspeglar 1950-talets restaureringsideologi där man sökte återskapa en fasad från 1700-talet.
Tornbyggnaden, uppförd 1851 efter ritningar av C G Brunius i fornnordisk stil med en rikt utsmyckad fasad, har sedan en renovering på1950-talet en betydligt enklare utformning och dekor. Kyrkorummet uppvisar, likt exteriören, flera årsringar med inslag från tre århundraden; 1700-talets plan i korsform, 1800-talet i predikstol, altarring, läktare och orgelfasad i nyklassicistisk stil, samt 1946 års historicerande renovering med slutna bänkar och gulgrå färgsättning. Ett modernt och dominerande inslag från den sistnämnda restaureringen är altartavla utförd av konstnären Simon Sörman samt stavparkett i mittgång och kor.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användande av kyrka och kyrkomiljö:
- kyrka, kyrkogård och intilliggande sockenstuga utgör en samlad miljö och är en symbol för bygdens expansion under 1700-talet
- den slutna och mot långväggar och gavlar anslutna bänkinredningen
- 1946 års historiserande renovering ger kyrkorummet en 1700-tals karaktär
- predikstol, läktarbröstning, altarring och orgelfasad är hållna i en nyklassicistisk stil
- altartavla, i form av triptyk, utförd av Simon Sörman
- påkostade och speciellt utformade gravvårdar över bland andra den Myrmanska släkten