Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, SIMLINGE 33:1 SIMLINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

simlinge kyrka, SIMLINGE KYRKA
10/18/18
Motivering
Byn är omgiven av böljande jordbruksmark med gårdar. Vägarna är delvis kantade av pilar. Kyrkan ligger i nära anslutning till före detta skolan som nu är församlingshem. Trots skiftesperiodens förändringar kan man urskilja bykärnans bebyggelsestruktur i bland annat den ännu bevarade allmänningen.

Kyrkogården är omgärdad av en gråstensmur med dekorativa gjutjärnsgrindar och en trädkrans. Kyrkogårdens karaktäriseras av sent 1800-talsideal med singeltäckta gravplatser omgärdade av buxbom med högresta stenar enligt tidstypiskt sydskånskt mönster. Många äldre stenar är bevarade på sina platser.

Kyrkan karaktäriseras exteriört av medeltid och 1850-tal. Kyrkan är en delvis bevarad romansk kyrka bestående av långhus, kor och halvrund absid i öster byggd i tegel i början av 1200-talet. Sten var det vanligaste materialet i kyrkor vid denna tid men några kyrkor byggdes i tegel, framförallt i två områden i Skåne, i sydväst och i nordöst. Långhuset förlängdes västerut vid mitten av 1800-talet, och ett nytt torn byggdes. Kyrkan har välbevarade medeltida takfriser. Absidens lilla fönster har medeltida förebild men tillkom 1972.

Kyrkorummet har vita väggar och valv, rött tegelgolv och slutna bänkar. Kyrkan innehåller medeltida murverk men interiören har mer 1850-talskaraktär. Kryssvalven i långhuset murades upp på nytt 1852, de stora fönstren och orgelläktaren tillkom. Kor och absid har kvar sin medeltida utbredning. Den senaste större renoveringen var 1972 av Eiler Græbe då vapenhuset byggdes om, tegelgolvet lades, väggen i tornbågen byggdes, ny bänkinredning och ny orgel tillkom.

Tegelgolvet är en återgång till tidigare tegelgolv och bänkarna är slutna lik de tidigare. Vapenhusets omålade furuväggar bryter däremot från all övrig inredning. Kyrkans tidigaste historia är avläsbar i till exempel ett igenmurat fönster som syns ovan valven på vinden. Triumfbågens ojämnhet visar på en tidigare läktarpredikstol.

Kyrkan äldsta inventarium är den medeltida dopfunten från kyrkans byggnadstid med fris av huggna liljor. Altare, predikstol och altaruppsats är alla snidade 1623 med ett gemensamt formspråk. Predikstolen i renässansstil är delar av en tidigare läktarpredikstol vilket är ovanligt.