Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Trelleborg kn, GYLLE 25:1 GYLLE KYRKA

 Anläggning - Värdering

Gylle kyrka, GYLLE KYRKA
10/18/17
Motivering
Traktens långa historia syns i flera gravhögar från bronsåldern i jordbrukslandskapet kring Gylle. Byn har kvar tätt liggande gatehus längs byvägen och kringbyggda gårdar. Den före detta prästgården från mitten av 1800-talet ligger i nära anslutning till kyrkan. En hög och smal transformatorstation med medeltidsinspirerade trappstegsgavlar står strax utanför kyrkogårdsmuren.

En gråstensmur med dekorativa gjutjärnsgrindar omgärdar kyrkogården. Trädkransen, allén och järngrindarna är betydelsefulla inslag i miljön. Kyrkogården karaktäriseras av sent 1800-tals ideal med buxbomsomgärdade gravplatser med singel enligt typiskt sydskånskt mönster. Utvidgningarna är avläsbara med häckar och murar. Kyrkogården har inga senare tillägg som minneslund eller askgravplatser.

Kyrkan är uppförd av sten omkring början av 1100-talet med ett bastant torn från senmedeltiden. Den stora befolkningsökningen på 1800-talet krävde en större kyrka. På många håll revs den medeltida kyrkan men här gjorde man en drastisk tillbyggnad. 1875 revs det medeltida koret, långhuset förlängdes och ett nytt större kor byggdes samt hela taklaget förnyades. Tillbyggnaden ritades av en byggmästare. Fasaderna är vitputsade, taken är belagda med rött tegel, fönstren är rundbågiga av ek som sitter i stickbågiga smygar. Korgaveln är markerad med oputsat rött tegel dekorerad med blinderingar och Bruniusinspirerad. De medeltida murarna på torn och delar av långhuset är breda, ojämna och slätputsade gråstensmurar med djupa fönsternischer som skiljer sig tydligt från förlängningen i öster.

Kyrkorummet präglas av tillbyggnaden 1875 och är ett enkelt rymligt ljust rum med vita väggar och välvt med ett vitputsat flackt trävalv. Även invändigt skiljer sig fönsternischer och väggar mellan tillbyggnad och medeltida delar. Det vackra tegelgolvet med hörntärningar från 1875 är tidstypiskt. Inredningen är från olika tider med predikstol och altaruppsats från slutet av 1500-talet, samstämmig nyklassicistisk läktare och orgelfasad från 1838 samt bänkar, altarring och altare från 1875. Vapenhusets buckliga stenväggar ger en ålderdomlig stämning som olyckligt bryts av det vävspända målade undertaket. Den tidigare takbeläggningen av spån är bevarad som underlag för tegelpannorna och synlig på vinden. Kyrkans äldsta inventarium är kyrkklockan från 1200-talet som står i vapenhuset. Bevarade klockor från denna tid är ovanligt, endast ytterligare sex klockor finns i Skåne. Kyrkan har en rikt snidade predikstol och ett additionsaltaret med baldakin av lokal snickare från slutet av 1500-talet. De är bland de äldsta i Skåne efter
reformationen men altartavlans texttavlor är inte bevarade. Även Dalköpinge kyrka i närheten har ett additionsaltare från denna tid.