Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Staffanstorp kn, STORA BJÄLLERUP 30:1 BJÄLLERUPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BJÄLLERUPS KYRKA
9/30/13
Motivering
Bjällerups kyrka bevarar både till sitt yttre och inre en tydlig medeltida prägel. Kyrkan ger en upplevelse av en karaktäristisk skånsk kyrkobyggnad och ett ålderdomligt kyrkorum, sammantagna utgör de grunden för kyrkans kulturvärden. Kyrkan medeltida prägel kommer till uttryck bland annat i de idag igensatta romanska fönsteröppningarna, gavlarna och tornets muröppningar. I interiören syns medeltiden i det valvslagna kyrkorummet och kalkmålningarna medan 1800-talet syns i den nygotiska predikstolen, bänkinredningen, altarrundeln och läktaren. Genom sin kombination av en medeltida kyrkobyggnad och kyrkointeriör och ett av 1800-talet medeltidsinfluerade kyrkorummet representerar Bjällerup en karaktäristisk utveckling av den skånska sockenkyrkan.

Kyrkans murverk, äldre putslager, kolonnetter, äldre mur- och fönsteröppningar är medeltida spår och bärare av viktig, historisk information. För att de kulturhistoriska värdena ska kunna bevaras behöver underhåll och åtgärder göras med metod och material som stämmer överens med kyrkans byggnadsskick.
Taket med sin blyplåtstäckning knyter an till en äldre tradition, kännetecknande för skånska kyrkor. Det tillskrivs ett särskilt värde då materialet är ålderdomligt och få exempel finns idag bevarade på kyrkobyggnader.

Altaruppsats, predikstol och bänkinredning är välbevarade och tidstypiska delar från det sena 1800-talet då en fackmannamässig och maskintillverkad produktion uppskattades högt.
Dopfunten är daterad till 1100-talet och tillhör en stor grupp av skånska medeltida dopfuntar som är huggna i sandsten. Den tillskrivs ett särskilt värde då den är kyrkans äldsta föremål och har brukats av sockenborna alltsedan tidig medeltid.
Kalkmålningar speglar en typ av 1300-tals kalkmålningar. De utgör en värdefull del av kyrkan och understryket kyrkans medeltida karaktär.

Orgeln följer genom sin placering i kyrkans västra del ett traditionellt mönster. Det har i Bjällerup, som i många medeltida kyrkor, fått bli en anpassning till kyrkorummets förutsättning med begränsat utrymme på grund av valven varför tornet tagits i anspråk. Orgelfasaden enkla utformning och materialval med tydlig träkaraktär speglar mycket av 1979-talets stilideal samtidigt som den till utformningen i viss mån knyter an till kyrkans nygotiska inredning. Orgeln bildar en egen enhet utan att i någon högre grad påverka medeltidens kyrkorum.