Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skurup kn, NÖBBELÖV 19:1 VÄSTRA NÖBBELÖVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

västra nöbbelövs kyrka, VÄSTRA NÖBBELÖVS KYRKA
1/24/20
Motivering
Kyrkan, gravkapellet och kyrkogården med sin murade och putsade mur bildar tillsammans med den intilliggande f d prästgården och runstenen en tydligt avläsbar historisk miljö, som speglar en lång kontinuitet. Fyra vägar strålar samman nära kyrkoanläggningen och betonar kyrkans centrala plats. Kyrkogården har bevarat en klassisk 1800-talsplanering med stenmur med gjutjärnsgrindar, trädkrans, grusade raka gångar och buxbomsomgärdade gravplatser.

Västra Nöbbelövs medeltida kyrka har trots sentida förändringar påtagligt behållit sin småskaliga romanska karaktär. Stora delar av kyrkans murverk i långhuset med sin bevarade romanska portal, sannolikt huggen av en namngiven mästare, Carl Stenmästare, samt kor och absid är från den första byggnadsperioden på 1100-talet och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Tornet har en oklar byggnadshistoria, men de nedre delarna härrör från medeltiden. Över absidens valv finns tidigmedeltida träkonstruktioner bevarade, vilket utgör ett mycket intressant och värdefullt forskningsmaterial.

Absidens takbeläggning med blyplåt kan härröra från 1800-talets början. Den tillbyggda och väl tilltagna korsarmen representerar en företeelse som förr varit vanlig för att utökad antalet bänkplatser i samband med socknarnas befolkningsökning.

Interiören har genom valven och de framtagna kalkmålningarna en välbevarad medeltida karaktär som förstärks av kyrkorummets kryssvalv, bevarade triumf- och tribunbåge och det sannolikt ursprungliga absidfönstret. Kalkmålningarna härstammar från 1300-talet och tillskrivs Snårestadsgruppen och har stora konsthistoriska och regionala värden och det kan även finnas fler överkalkade målningar. Korets bevarade tunnvalv, bemålat som ett kryssvalv, är liksom de inmurade lerkrukorna ovanliga inslag. Från kyrkans första byggnadsperiod hör också den romanska dopfunten som är tillskriven den s.k. Blentarpsgruppen. Intressanta byggnadsdetaljer är de två nischerna i absiden samt det tillvaratagna dekorerade kvadratiska golvteglet.

Värt att notera är även det vällagda kalkstensgolvet, äldre gravhällar och kyrkans äldre altarbord.